Spring naar content

LHV en VPH maken bezwaar tegen tarieven huisartsenzorg 2023

LHV en VPH zien belangrijke pijnpunten in de kort geleden gepubliceerde Prestatie- en tariefbeschikking van de NZa en maken daarom formeel bezwaar. LHV-vicevoorzitter Aard Verdaasdonk: ‘Met de huidige grote druk op de huisartsenzorg is het extra belangrijk dat er geen nieuwe problemen worden gecreëerd. Het schrappen van de mogelijkheid om intensieve zorg te kunnen declareren bij visites aan patiënten met een (mogelijke) COVID-besmetting vinden wij bijvoorbeeld zeer onwenselijk. Ook zijn de tarieven onvoldoende dekkend vanwege de sterk gestegen praktijkkosten. Laten we dus niet op een kostenonderzoek wachten: de tarieven moeten tussentijds omhoog.’

De zogeheten Prestatie- en tariefbeschikking huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 2023 geeft op een aantal punten reden tot zorg:

1. De mogelijkheid om intensieve zorg te kunnen declareren bij visites aan patiënten met een (verdenking op) COVID-besmetting wordt geschrapt
Sinds 1 maart 2020 bestaan er speciale vergoedingsregelingen vanwege COVID, waaronder de mogelijkheid om het tarief voor intensieve zorg te declareren voor een visite aan een patiënt met een (verdenking op) COVID-besmetting. Deze regelingen komen per 1 januari 2023 te vervallen, ondanks ons dringende verzoek om deze vergoedingen niet te schrappen met het oog op de aanhoudende pandemie. Ook kan het schrappen impact hebben op de afspraken met huisartsen over bijvoorbeeld het overnemen en de thuismonitoring van COVID-patiënten uit het ziekenhuis.

2. Geen tussentijdse aanpassing van de praktijkkostenvergoeding
De praktijkkosten zijn sterk gestegen. De tarieven voor 2023 zijn daarom onvoldoende dekkend en wij vinden een tussentijdse verhoging van de tarieven niet meer dan redelijk en hebben daarop meermalen aangedrongen. Daarvoor moeten we niet wachten op het nog uit te voeren kostenonderzoek, dat pas in 2025 verwerkt wordt.

3. De vergoeding voor OPEN wordt geschrapt
Een deel van de huisartsen heeft buiten hun schuld nog niet kunnen declareren voor deelname aan het OPEN-programma. Toch werd ons dringende verzoek om de mogelijkheid daartoe in stand te houden ook na 1 januari 2023 niet gehonoreerd.

LHV en VPH dienen een formeel bezwaar in tegen de NZa-beschikking. Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Lees meer

Alles over tarieven vindt u in ons thema.

Nieuws

Welk tarief je op Goede Vrijdag, 5 mei of een andere erkende feestdag mag declareren, hangt ervan af of jouw

De beroepen van LHV, VPH en DBH over de huisartsentarieven zijn door het CBb gegrond verklaard. De NZa moet nu

Aan welke regels moet je je als huisarts houden bij het declareren? Hoe pas je deze regels toe? Wat is