Menselijke maat maakt het verschil

 
Afgelopen september ben ik verkozen tot het bestuur van de LHV, als opvolger van Paul Habets. In mijn eerste bestuursblog wil ik jullie graag vertellen waarom ik mijzelf voor deze functie beschikbaar heb gesteld en waar ik voor sta in de huisartsenzorg.
Menselijke maat maakt het verschil
Carin Littooij, algemeen bestuurslid - Fotografie Babet Hogervorst

Ik ben al 18 jaar met veel plezier huisarts. Voor mij is dit het mooiste vak ter wereld. Het is veelzijdig, je bent een belangrijke waarde voor patiënten, je kunt jezelf op allerlei manieren ontwikkelen ten behoeve van de huisartsgeneeskunde en je levert zorg letterlijk en figuurlijk dichtbij. Ik heb samen met mijn echtgenoot een duo-praktijk in Driebergen, waar we als leidraad hanteren: "wij willen onze patiënten behandelen zoals wij willen dat onze naasten en wijzelf behandeld worden."

Besturen in de huisartsenzorg

In mijn bestuursjaren bij de Kring Midden-Nederland heb ik gemerkt dat besturen en samenwerking het beste werkt als de inhoud leidend is. Huisartsen zijn heel verschillend, qua persoonlijkheid, type praktijk, invulling van het vak, enzovoort. Maar wat ons verbindt en enthousiasmeert, is de inhoud. Daar staan we samen voor en daarin kunnen we gezamenlijk optrekken.

In mijn afwegingen bij belangrijke beslissingen of dossiers, stel ik mezelf altijd twee vragen: 'Waar doe ik het voor?' en 'Hoe houd ik het vol?' Zo heb ik ook gekeken naar de bestuursfunctie bij de LHV. Ik doe het voor de inhoud, het behouden van de kernwaarden, de menselijke maat. Dat is wat mij persoonlijk motiveert. Wij hebben als huisartsen een bijzondere positie in de samenleving, die we moeten benutten, behouden en waarmaken. Ik houd het vol, doordat ik houd van organiseren, ik geniet van meedenken over slim beleid en ik de kar mee wil trekken als het gaat om de randvoorwaarden waarbinnen we ons vak ook in de toekomst moeten kunnen uitoefenen. Daarnaast is het samenwerken met de gemotiveerde mensen van het bureau ook een goede ondersteuning, van grote toegevoegde waarde, en leuk om te doen.

LSP

Eén van de dossiers die ik als bestuurder in mijn portefeuille heb gekregen, is ICT. Het LSP is daarin een belangrijk onderwerp. Ook in dit dossier stel ik mezelf die twee vragen. Waar doen we het voor? Ik ben ervan overtuigd dat de uitwisseling van digitale gegevens de kwaliteit van ons werk kan verhogen. En hoe houden we het vol? Dat lukt als het LSP een goed werkbare, toekomstbestendige, veilige, betrouwbare methode om gegevens uit te wisselen blijkt te zijn... Dan heeft het toegevoegde waarde voor ons vak en voor de kwaliteit van zorg. En daar gaat het tenslotte allemaal om.

Carin Littooij,

Algemeen bestuurslid LHV