Per 21 september testvoorrang voor zorgverleners

 
Per 21 september testvoorrang voor zorgverleners
Zorgverleners en onderwijspersoneel kunnen zich vanaf aanstaande maandag met voorrang laten testen op corona. Dat heeft het ministerie van VWS op vrijdag 19 september bekend gemaakt. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest, zodat zij ’s avonds de testuitslag kunnen krijgen. Dit is belangrijk om te zorgen dat onvervangbare zorgverleners zo kort mogelijk uit het zorgproces worden gehouden bij gezondheidsklachten.

Het ministerie stelt dat deze regeling van tijdelijke aard is en meldt dat de GGD’en in heel het land er hard aan werken om de prioritering zo snel mogelijk rond te krijgen. Om de voorrangsregeling goed uit te kunnen voeren moeten callcentermedewerkers opgeleid worden, specifieke afspraken met laboratoria gemaakt worden en een speciaal nummer ingericht worden.

Aanvragen coronatest via prioriteitsnummer

Zorgmedewerkers (en onderwijspersoneel) kunnen vanaf 21 september 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer van de GGD om een testafspraak te maken. Dit telefoonnummer wordt bekend gemaakt op 21 september om 07.30 uur

Update 21 september 2020: het telefoonnummer is 0800 - 8101.

Bewijsstukken

Op twee momenten vindt er een controle plaats of iemand inderdaad voorrang op testen mag krijgen: telefonisch bij het maken van de afspraak én in de teststraat.

Bij het maken van de afspraak: houd uw BSN bij de hand plus:

  • Voor zorgmedewerkers die werken voor een werkgever: de naam van de werkgever;
  • Voor zzp'ers en vrijgevestigde zorgprofessionals: een kvk-nummer of de AGB-code.

Bij de testlocatie een identiteitsbewijs plus:

  • Voor zorgprofessionals die in dienst zijn: een loonstrookje
  • Voor zelfstandigen en vrijgevestigde zorgprofessionals: een afschrift van de registratie op www.wkkgzzelftest.nl of een zorgovereenkomst of een afschrift van de AGB-code in het AGB-register.

Alleen gebruik maken als het nodig is

VWS stelt dat zorgmedewerkers prioriteit krijgen “omdat zij onmisbaar zijn bij de bestrijding van het coronavirus. Bovendien werken zij met kwetsbare mensen.” De voorrangsstraten zijn bedoeld voor zorgmedewerkers die onvervangbaar zijn, waardoor de continuïteit van zorg in de knel komt als zij lang moet wachten op een testafname en testuitslag.

Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit is te vinden op https://rijksoverheid.nl/testen-onderwijs-en-zorg