3 juni COVID-19 webinar: het nieuwe testbeleid

 
3 juni COVID-19 webinar: het nieuwe testbeleid
Woensdag 3 juni organiseren LHV, NHG en MedischeScholing.nl een webinar met als thema het nieuwe testbeleid in samenwerking met de GGD. Ook behandelen we het thema ‘trombo-embolieën bij COVID-19’ en de plaats van antistolling hierbij in de eerstelijn. Tenslotte wordt de nieuwe leidraad ‘Nazorg voor patiënten met COVID-19’ besproken en de plaats van serologische testen bij het bepalen van nazorg.

Het nieuwe testbeleid: de samenwerking met de GGD

Vanaf 1 juni zijn er nieuwe maatregelen van kracht, bijvoorbeeld een nieuw testbeleid. Dit brengt veel (logistieke) vragen met zich mee voor de huisartsenpraktijk en daarbuiten. Wat is de betrokkenheid van de huisarts wanneer de GGD in een ‘teststraat’ patiënten positief test? Welke rol krijgt de huisarts in dit geheel en wie organiseert de follow-up van deze patiënten?

Tjalling Leenstra, arts M&G en medewerker GGD Amsterdam, vertelt over het nieuwe testbeleid en beantwoordt vragen vanuit het werkveld van huisartsen. Het beleid rondom bron- en contactopsporing bij positief geteste patiënten wordt ook toegelicht. Het doel is om samen na te denken over een zo goed mogelijke samenwerking tussen de GGD en huisartsen op landelijk niveau.

Trombo-embolieën: de plaats van antistolling in het beleid van COVID-19

Wat is de rol van trombo-embolieën in de acute fase bij een patiënt met COVID-19? Wat zijn de langetermijneffecten hiervan in de herstelfase? En hoe te handelen bij  een verhoogd risico op trombo-embolische complicaties? Moeten we toch kiezen om in de eerstelijn langer laag moleculaire heparine te spuiten?

Geert-Jan Geersing, huisarts en onderzoeker (associate professor) op het gebied van trombose en antistolling door de huisarts, deelt zijn kennis over de pathofysiologie bij trombotische processen. Daarnaast geeft hij enkele praktische adviezen mee vanuit de nieuwe leidraad voor huisartsen.

Nazorg voor patiënten met COVID-19

Naast patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis is er ook een grote groep verdachte of bewezen coronapatiënten die niet zijn opgenomen. Met welke langetermijnproblemen kan deze groep te maken hebben? De organisatie van nazorg en begeleiding van het herstel van patiënten verschilt per situatie.

Cunigonda Hol, huisarts, deelt haar ervaringen met herstellende patiënten en reflecteert daarbij ook op de leidraad ‘Nazorg voor patiënten met COVID-19’. Hoe verhoudt chronische vermoeidheid zich tot doorgemaakte COVID-19 en wat is de rol van serologische testen hierbij? Masja Loogman, huisarts, vertelt over de rol van nieuwe serologische testen rondom nazorg bij COVID-19 en de plaats hiervan in de huisartsenpraktijk.

Praktische informatie

  • Wanneer: woensdag 3 juni om 20.00 uur
  • Duur: 1 uur
  • Accreditatie: ABAN, KABIZ, NAPA, NVvPO, V&VN VS. Aan het einde van ieder webinar moeten inhoudelijke vragen beantwoord worden. De accreditatievragen sluiten op 30 juni om 18.00 uur. De accreditatiepunten worden in de maand juli verwerkt.
  • Meer informatie en inschrijven: corona.medischescholing.nl

Kijk live mee of later terug on demand

Het webinar is onderdeel van een reeks die op initiatief van MedischeScholing.nl, LHV en NHG is ontwikkeld. Vanwege de grote behoefte aan actuele informatie over COVID-19 bij huisartsen is, in samenwerking met InEen, Huisarts van de Toekomst en VPH, besloten om voorlopig vervolg aan de webinars te geven.

Alle webinars zijn gratis en geaccrediteerd voor alle artsen, verpleegkundig specialisten, physician assistants, praktijkondersteuners, doktersassistenten en praktijkmanagers. De webinars zijn live te volgen, maar ook terug te kijken waar en wanneer het u uitkomt via corona.medischescholing.nl.

Met uw BIG-nummer of kwaliteitsregistratienummer registreert u zich op corona.medischescholing.nl. Geen registratie maar wel zorgverlener? Stuur dan een mail voor deelname naar coronawebinar@lhv.nl onder vermelding van uw functie en registratienummer.

Vragensysteem

Om zo goed mogelijk te monitoren wat er speelt in de praktijk tijdens de coronacrisis, wordt er gewerkt met een vragensysteem. Dit is niet alleen voor het webinar, maar ook voor de beleidsmakers noodzakelijk om snel in te kunnen spelen op vragen uit het werkveld.

Werkwijze vragensysteem

  1. Log in op corona.medischescholing.nl
  2. Klik op ‘Aanmelden’ bij het webinar van 3 juni
  3. Klik op ‘Stel hier uw vragen’. Kijk na het stellen van uw vraag naar de lijst met vragen die reeds gesteld zijn
  4. Klik op het ‘duimpje’ omhoog om een vraag van een collega te ‘liken’
  5. Vragen met de meeste ‘likes’ van collega’s krijgen de meeste zwaarte en worden het eerstvolgende webinar direct door ons behandeld