60-minners met syndroom van Down of morbide obesitas vanaf 19 april naar GGD

 
60-minners met syndroom van Down of morbide obesitas vanaf 19 april naar GGD
Minister De Jonge heeft aangekondigd dat er een oplossing is gevonden voor de vaccinatie van mensen onder de 60 jaar met het syndroom van Down en met morbide obesitas. Deze mensen kunnen door de GGD worden gevaccineerd als zij mobiel zijn.

Deze groepen zouden aanvankelijk door de huisartsen worden gevaccineerd met AstraZeneca, maar door de overheid is niet langer toegestaan dat dit vaccin wordt ingezet bij mensen onder de 60 jaar. 

Huisartsenpraktijken ontvangen vandaag (14 april) van het SNPG een mailing hierover. Huisartsen krijgen uitnodigingsbrieven waarmee deze mensen een afspraak kunnen plannen bij de GGD dan wel Thuisvaccinatie.nl. Zij kunnen daar dan worden gevaccineerd met een mRNA-vaccin.

Degenen die voor maandag 19 april een afspraak plannen, kunnen dan volgende week of de week daarna terecht.

De doelgroep is daarbij ook verbreed, omdat het vaccin van Pfizer ook ingezet mag worden voor 16- en 17-jarigen. Daarom mag in deze doelgroepen mensen geboren in 2005 en ouder worden uitgenodigd (dit was 2002).

Ook oplossing voor niet-mobiele patiënten <60 jaar

Ook is er een manier gevonden waarop de niet-mobiele patiënten onder de 60 jaar snel kunnen worden gevaccineerd. Dat zal worden uitgevoerd door Thuisvaccinatie.nl.

Als er in uw doelgroep syndroom van Down en morbide obesitas mensen zitten die niet mobiel genoeg zijn om naar een GGD-locatie te gaan, dan kunnen zij via Thuisvaccinatie.nl worden gevaccineerd.

Dit geldt ook voor niet-mobiele patiënten met een neurologische aandoening waardoor de ademhaling is gecompromitteerd. Deze mensen zijn geïdentificeerd door hun medisch specialist, die de niet-mobiele mensen uit deze groep kan verwijzen naar de vaccinatiemogelijkheid via Thuisvaccinatie. Dit bedrijf kan met mobiele teams de patiënten bezoeken en vaccineren met een mRNA-vaccin. Zij kunnen afspraken maken voor volgende week en de week daarna.

Lees meer over deze besluitvorming in een brief die minister De Jonge gisteravond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Snelle oplossing voor kwetsbare groep

We zijn blij dat er een snelle oplossing is gevonden voor deze eerste medisch hoog-risicogroepen, aangezien zij al op de rol stonden voor vaccinatie door de huisartsen, maar dit door het aangepaste beleid van het ministerie niet door kan gaan.

Vaccinatie medewerkers

Daarnaast heeft het RIVM ons laten weten dat er binnenkort een nieuwe mogelijkheid is voor huisartsen en praktijkmedewerkers van onder de 60 jaar die nog niet zijn gevaccineerd, om zich bij de GGD te laten vaccineren. De afspraken hiervoor waren al gepland, maar deze werden geannuleerd omdat AstraZeneca ook voor deze groep niet langer kan worden ingezet. De betreffende medewerkers ontvangen een seintje vanuit de GGD wanneer ze opnieuw een afspraak kunnen plannen.