Veel huisartsen bezoeken LHV-bekostigingsbijeenkomsten

 
Veel huisartsen bezoeken LHV-bekostigingsbijeenkomsten
Bijna 1000 huisartsen bezochten afgelopen weken een van de 15 LHV-regiobijeenkomsten in het land. Daarin lieten zij zich bijpraten over de veranderingen in 2017. Wat heeft u gemist en hoe zorgt u dat u ook op de hoogte bent?

Allerlei onderwerpen kwamen tijdens de 15 bijeenkomsten in het land aan bod. Wat zijn bijvoorbeeld de nieuwe tarieven? Welk standpunt heeft de LHV als het gaat om doelmatig voorschrijven? Wat moet u doen voor de Wkkgz? En hoe zit het precies met de vergoeding van het eerstelijnsverblijf? Hieronder kort de belangrijkste ontwikkelingen per onderwerp.

Tarieven en contracten

Ook dit jaar heeft de LHV speciaal voor leden de wijzigingen per verzekeraar in kaart gebracht. Het overzicht laat duidelijk zien wat de nieuwe tarieven worden en welke mogelijkheden het contract biedt. Verder geven we inzicht in de verschillen tussen de tarieven van 2016 en 2017.

Eerstelijnsverblijf

Het kortdurend eerstelijnsverblijf (ELV) wordt vanaf 2017 betaald vanuit de basisverzekering. Hierdoor komt er vanaf 1 januari een aparte prestatie voor de huisarts die medische zorg levert in een kortdurend eerstelijnsverblijf. Daarbij gelden de volgende tarieven per visite:

ELV, dag €   40,34
ELV, dag > 20 min. €   69,91
ELV, ANW €   69,36
ELV, ANW > 20 min. € 107,49

Bij palliatieve zorg aan een patiënt die is opgenomen in een ELV, kunnen de prestaties intensieve zorg in rekening worden gebracht. Dat geldt bijvoorbeeld voor patiënten waarvoor het CIZ het zorgprofiel ‘VV beschermd verblijf met intensieve palliatief-terminale zorg’ heeft toegewezen. Meer informatie over het declareren van intensieve zorg

Doelmatig voorschrijven

De LHV maakt zich al geruime tijd hard voor een snellere en meer rechtvaardige methode om huisartsen te belonen voor doelmatig voorschrijven. Wij vinden dat u als huisarts moet worden afgerekend op de medicijnen die u voorschrijft. Nu wordt de beloning gebaseerd op wat de apotheek aflevert. Daar heeft u als huisarts onvoldoende zicht op. Ook in 2017 werkt de LHV aan dit onderwerp. Bekijk 5 vragen en antwoorden over doelmatig voorschrijven.

Wkkgz

Het onderdeel klachtrecht van de Wkkgz brengt voor u als huisarts 3 verplichtingen met zich mee. Vanaf 1 januari 2017 moet u...

  1. ...een klachtenregeling hebben. De LHV komt binnenkort met een model dat u kunt gebruiken.
  2. ...werken met een klachtenfunctionaris. U kunt dit in combinatie met het abonnement op geschilleninstantie regelen of u kunt dit los bij een andere aanbieder afnemen.
  3. ...aangesloten zijn bij een geschilleninstantieMeld u aan

Blijf op de hoogte

De LHV-leden die de bijeenkomsten waren, hebben een map ontvangen met de belangrijkste informatie en worden via e-mail geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen. Was u niet bij de bijeenkomsten? Dan houden we u uiteraard ook op de hoogte. Dat gaat via www.lhv.nl en de wekelijkse nieuwsbrief die u als lid iedere vrijdagochtend in uw mailbox ontvangt.