Brochure 'Wisselen van huisarts' vernieuwd in overleg met ACM

 
Brochure 'Wisselen van huisarts' vernieuwd in overleg met ACM
Onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) laat zien dat patiënten die een (andere) huisarts zoeken, door huisartsenpraktijken soms worden geweigerd om onterechte redenen. Tegelijkertijd blijkt dat vrijwel alle huisartsen vrije artsenkeuze belangrijk vinden. Om de kennis over de overstapregels te vergroten bij zowel huisartsen als patiënten, is de brochure ‘Wisselen van huisarts’ in samenspraak met de ACM vernieuwd.

Om het overstappen naar een andere huisarts voor patiënten mogelijk te maken, hebben de LHV en de Patiëntenfederatie Nederland jaren geleden twee brochures opgesteld voor huisartsen en patiënten. In samenspraak met de ACM zijn de overstapregels nu nog duidelijker in de nieuwe versies van de brochures verwerkt.

Drie uitzonderingen

Als huisartsen vinden wij het belangrijk dat patiënten terecht kunnen bij de huisarts van hun keuze, dat is het uitgangspunt. Waarbij er drie situaties zijn waarin een huisarts en/of een patiënt - al dan niet gezamenlijk - kunnen besluiten van inschrijving af te zien. Deze situaties zijn:

  1. De praktijk is vol. Het aannemen van nog meer patiënten zet de kwaliteit van de zorgverlening onder druk.
  2. De afstand tussen het woonadres van de patiënt en de huisartsenpraktijk is te groot. Hierdoor kan de huisarts in geval van spoed niet binnen de vereiste tijd bij de patiënt zijn.
  3. Er zijn principiële verschillen van mening tussen huisarts en patiënt over de zorgverlening. Bijvoorbeeld als het gaat om euthanasie of om alternatieve geneeswijzen.

Wat zeggen de mededingingsregels?

Een huisarts mag zelfstandig bepalen wat zijn of haar verzorgingsgebied is en wie patiënt kan worden in de praktijk. Huisartsen mogen de vrijheid van patiënten om een eigen huisarts te kiezen, niet in onderlinge afstemming beperken. Dat betekent:

  • Huisartsen mogen patiënten niet onderling verdelen. Huisartsen mogen bijvoorbeeld geen afspraken met elkaar maken over wie patiënten aanneemt uit welke postcodegebieden.
  • Huisartsen mogen niet afspreken om géén patiënten van elkaar over te nemen.

Capaciteitsprobleem huisartsenzorg

In enkele regio's in Nederland bestaan capaciteitsproblemen in de huisartsenzorg en volgens onderzoek dreigt een huisartsentekort de komende vijf jaar in veel meer regio's te ontstaan (bron: onderzoek NIVEL en Prismant, 2018). Dit betekent dat het voor patiënten lastiger wordt een huisarts te vinden. De zorgverzekeraar van de patiënt heeft een wettelijke zorgplicht en moet in dat geval de patiënt helpen in de zoektocht naar een alternatief.

Onderzoek ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in 2018 een onderzoek gehouden onder 723 huisartsen uit het TNS NIPO Zorgpanel over het wisselen van huisarts. 240 huisartsen hebben aan dit onderzoek meegewerkt. Uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf huisartsen wel eens patiënten op verkeerde gronden weigert; dit gebeurt vaker bij huisartsen die niet goed op de hoogte zijn van de "overstapregels". Vrijwel alle huisartsen uit het onderzoek (94 procent) vinden het belangrijk dat patiënten een eigen huisarts kunnen kiezen.

Heeft u vragen?

Mocht u als huisarts (juridische) vragen hebben over het in- of uitschrijven van een patiënt of u wilt graag advies, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Juridische Zaken van de LHV. De contactgegevens vindt u hier.

Meer informatie