Ella Kalsbeek over Wmcz: “Verplichte cliëntenraad is fopspeenpolitiek”

 
Ella Kalsbeek over Wmcz: “Verplichte cliëntenraad is fopspeenpolitiek”
De Tweede Kamer debatteert waarschijnlijk volgende week verder over de Wet medezeggenschap cliënten zorgsector (Wmcz). Een groot deel van de eerstelijnszorgaanbieders zal door het wetsvoorstel Wmcz verplicht worden een cliëntenraad in te stellen. LHV-voorzitter Ella Kalsbeek reageert op Skipr.nl: “De verplichte invoering van een cliëntenraad is niet de manier om te laten zien dat de cliënt serieus genomen wordt.”

Met deze wet wil minister Bruins (VWS) de zeggenschap van patiënten formaliseren door zorgaanbieders met meer dan 10 zorgverleners te verplichten een cliëntenraad in het leven te roepen. Een groot deel van de eerstelijnszorgaanbieders zal door het wetsvoorstel Wmcz verplicht worden een cliëntenraad in te stellen. De eerstelijnsorganisaties, waaronder de LHV, vinden dit een ongewenste ontwikkeling en pleiten voor een uitzonderingspositie van kleinschalige zorgaanbieders

Vervolgdebat

De voorlopige uitkomst van het debat over het wetsvoorstel is dat de Tweede Kamer vindt dat kleinschalige zorgaanbieders in de eerste lijn niet moeten worden opgezadeld met een grote lastenverzwaring als gevolg van de Wmcz. De LHV volgt het tweede debat volgende week op de voet en houdt u op de hoogte.

Lees verder het blog van Ella Kalsbeek op Skipr.