Gesprek met de dokter opnemen - informatie op een rij

 
Gesprek met de dokter opnemen - informatie op een rij
"Het opnemen van het gesprek met de dokter om dat thuis nog eens af te luisteren, kan de patiënt helpen om zijn gedachten op een rij te zetten en beslissingen te nemen." Dat stelt minister Schippers (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel dit geen nieuw signaal is, roept het wel vragen op bij huisartsen. Daarom de belangrijkste informatie op een rij.

Mag de patiënt opnames maken?

Ja, een patiënt mag opnames maken van het gesprek voor persoonlijke doeleinden, bijvoorbeeld als geheugensteuntje. Toestemming vragen is niet verplicht. Wanneer de patiënt de geluidsopnames wil delen of openbaar wil maken, dan is daar wel expliciete toestemming voor nodig van de arts. De patiënt moet dan vooraf duidelijk vertellen dat hij opnames wil maken en waarvoor.

U mag het maken van opnames weigeren, maar hiervoor moet u wel gegronde redenen hebben. En bied in die situatie wel aan om de informatie schriftelijk mee te geven aan de patiënt.

Waarom opnames maken?

Geluidsopnames kunnen de patiënt helpen om de informatie later in alle rust terug te luisteren. Dit is zeker belangrijk bij een emotioneel beladen gesprek. Het maken van opnames is dan niet alleen nuttig voor de patiënt, maar ook voor u als arts. Want als de patiënt alles nog eens rustig kan naluisteren, kunt u vervolgens samen tot een weloverwogen beleid komen.

Wat vindt de LHV hiervan?

In bepaalde gevallen kan het opnemen van een gesprek zeker nuttig zijn. Denk aan de mogelijkheid om ingewikkelde instructies of de geboden behandelkeuzes nog eens terug te luisteren. We adviseren patiënten om hierover het gesprek aan te gaan met de arts, zodat samen bepaald kan worden wat nuttig is om op te nemen.

Ook adviseren wij patiënten om opnames niet stiekem te maken. De vertrouwensrelatie tussen huisarts en patiënt is essentieel om de beste zorg te kunnen bieden. Die vertrouwensrelatie moet je niet op het spel zetten door in het geheim opnames te maken.