'Huisarts mijden door eigen risico zorgwekkend'

 
Patiënten geven aan dat zij minder vaak naar de huisarts als gevolg van het verplichte eigen risico. Dat blijkt uit een enquête van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Het panel bestaat uit ongeveer 6000 personen van 18 jaar en ouder.

Klik hier voor de enquête van het Consumentenpanel Gezondheidszorg

Bij een verplicht eigen risico van 350 euro verwachten veel leden van het panel belemmeringen om noodzakelijke zorg te gebruiken. Vooral mensen met een laag inkomen en mensen met een matige of slechte gezondheid geven dit aan. Omdat de huisarts in het geheel niet onder het eigen risico valt, vermoedt het Nivel dat mensen niet weten dat de huisarts niet onder het eigen risico valt. Of dat door niet naar de huisarts te gaan een doorverwijzing naar het ziekenhuis of het voorschrijven van geneesmiddelen wordt voorkomen.

'Vrees voor hogere kosten'
LHV-voorzitter Steven van Eijck vindt deze ontwikkeling zorgelijk. 'Het is cruciaal dat er geen enkele drempel bestaat voor een bezoek aan de huisarts. We komen al te vaak zogeheten sociaal-economische gezondheidsverschillen tegen. Die sociale kloof moeten we juist kleiner maken en zeker niet groter.'Van Eijck sprak ook de vrees uit dat het uitstellen van een bezoek aan de huisarts kan leiden tot verergering van klachten en daardoor juist tot hogere medische kosten.