Huisarts is voortjakkeren beu

 
Huisarts is voortjakkeren beu
Er moet meer tijd voor de patiënt komen. Daar wordt de patiënt beter van, en de huisarts gelukkiger. Maar waarom zou het huisartsen én patiënten helpen als er per huisarts minder patiënten zijn? Deze week in Medisch Contact een interview met Vincent Coenen, huisarts in Werkendam en met Paulus Lips, huisarts en bestuurder van de LHV.

"Het is een leuke baan en het verdient goed. Maar het is heftig", vertelt Paulus Lips in het interview. Veel patiënten, veel telefoontjes, veel overleg. Dat levert hem "stress op die de hele dag doorgaat". Ook voor Vincent Coenen een bekende situatie: "Je wordt gejaagd. In je achterhoofd denk je aan de 3 visites die je ook nog moet doen. Dan is het makkelijk om een gesprek met een patiënt snel af te ronden met een verwijzing. Iedereen tevreden. Maar je doet jezelf en de patiënt ermee tekort."

Coenen vertelt in het interview over de pilot van zorgverzekeraar VGZ, waar zijn praktijk dit jaar aan meedoet. Er wordt nu in Coenens praktijk gewerkt met langere consulten. Daardoor heeft hij meer tijd om met de patiënt van gedachten te wisselen over een passende behandeling, wat zou kunnen leiden tot minder en soms onnodige doorverwijzing. Winst voor de patiënt en voor de huisarts, die door deze aanpak meer ademruimte krijgt.

Volledig artikel lezen?

Lees het uitgebreide artikel in Medisch Contact. Als lid van de LHV ontvangt u iedere week Medisch Contact thuis in de brievenbus. Ook kunt u inloggen op de website van Medisch Contact om het artikel te lezen.

Meer tijd voor de patiënt

Waarom wil de LHV dat huisartsen meer gaan betekenen, voor minder patiënten? Lees het in ons factsheet of bekijk het dossier Meer tijd voor de patiënt. Om meer tijd voor de patiënt te krijgen, onderzoeken wij 4 oplossingsrichtingen:

  1. Minder patiënten per fte huisarts
  2. Langere consulten
  3. Taakdelegatie
  4. Administratieve lasten verlagen

Naar het dossier