Huisartsen erg ontevreden over contact met zorgverzekeraar

Uitslag peiling LHV
 
Uitslag peiling LHV
Huisartsen zijn erg ontevreden over het contact dat ze hebben met zorgverzekeraars over het contract 2015. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Volgens driekwart van de huisartsen die contact heeft gezocht met de zorgverzekeraar over het contract voor 2015, kwam er geen echt gesprek tot stand over de zorg die de huisarts zijn patiënten wil bieden. Bovendien is het voor 92 procent van de respondenten geen optie om het contract niet te tekenen. Ook niet als men het er inhoudelijk niet mee eens is. Aan de LHV-peiling deden 1750 huisartsen mee.

“Huisartsen willen de best mogelijke zorg aan hun patiënten bieden. Daarover willen ze in gesprek en daarin willen ze gehoord en serieus genomen worden. Lukt dat niet, dan maakt dat logischerwijs machteloos en boos”, stelt Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV. “De zorg beter en betaalbaar maken voor de patiënt, dat doe je samen. Zorgverleners, zorgverzekeraars en de overheid. Werp dus geen onnodige drempels op. Een mooi voorbeeld: praktijken is gevraagd te investeren in ouderenzorg, bijvoorbeeld door een praktijkondersteuner ouderen aan te nemen. Een logische keuze gezien de wens om mensen langer thuis te laten wonen. Maar veel huisartsen melden dat verzekeraars de vergoeding voor ouderenzorg dusdanig terugschroeven dat ze deze belangrijke zorg niet optimaal kunnen blijven leveren. Ze kunnen de praktijkondersteuner simpelweg minder uren inzetten."

Zorg op maat inkopen = zorg op maat leveren

‘Tekenen bij het kruisje’, is een veel gehoorde uitspraak over de contractering. Het is dan ook niet verrassend dat 92 procent van de huisartsen aangeeft dat het voor hen geen optie is om het contract niet te tekenen. Een belangrijke reden hiervoor is: “of ik nou teken of niet, het contract verandert toch niet.”

Als zulke grote aantallen professionals deze signalen afgeven, dan moet er iets veranderen. De LHV pleit daarom voor een systeem waarin huisartsen regionaal, samen met de zorgverzekeraar en waar mogelijk de patiënt, kijken naar de zorgvraag in hun regio en daar het aanbod én dus het huisartsencontract op afstemmen. "Dat is dé manier om de beste zorg in de buurt te organiseren, kleinschalige innovaties te stimuleren en het overnemen van zorg uit het ziekenhuis te laten werken”, stelt Kalsbeek.

Naar een gelijkere onderhandelingspositie

De peiling maakt duidelijk dat er sprake is van een ongelijke onderhandelingspositie tussen zorgverzekeraar en individuele zorgaanbieders. Een onwenselijke situatie, omdat we de zorg alleen samen beter en betaalbaar kunnen maken. De LHV gaat daarom over de uitkomsten in gesprek met de NZa, zorgverzekeraars en de politiek. De eerste gelegenheid hiervoor is de ronde tafel die GroenLinks samen met het CDA en D66 in de Tweede Kamer organiseert op 19 januari over de rol van de verzekeraar. 

Bovendien biedt de peiling een schat aan informatie over de verschillen per verzekeraar. Huisartsen komen bijvoorbeeld makkelijker en beter in gesprek met kleine verzekeraars dan met grote. Over de uitkomsten per verzekeraar gaat de LHV het gesprek aan met individuele verzekeraars. Om te kijken hoe we de relatie tussen huisartsen en verzekeraars kunnen verbeteren. 

Zie ook:

BijlageGrootte
PDF-pictogram Uitslag LHV-peiling zorgverzekeraars370.81 KB