Huisartsen kunnen in regiocoalities aan de slag met online inzage

 
Huisartsen kunnen in regiocoalities aan de slag met online inzage
Afgelopen week is de VWS-subsidieregeling ingegaan voor het LHV-NHG-InEen-programma OPEN. Dat betekent dat speciaal gevormde regionale coalities van huisartsen van start kunnen. Zij zorgen dat de huisartsenpraktijken in hun regio online inzage kunnen bieden aan patiënten. Als huisarts kunt u zich bij zo’n coalitie aansluiten, dan gaan zij ook voor u aan de slag.

Per 1 juli 2020 zijn alle zorgverleners wettelijk verplicht om patiënten online inzage te geven in de eigen medische gegevens. Dankzij de subsidieregeling, die LHV, NHG en InEen hebben geregeld, zijn nu de benodigde middelen beschikbaar om huisartsen te helpen aan deze verplichting voldoen.

Financiering voor praktijken

Het leeuwendeel van de VWS-gelden gaat rechtstreeks naar de huisartsenpraktijken, als tegemoetkoming voor de mensen en tijd die nodig zijn om de online inzage door patiënten in te passen in de dagelijkse praktijk. Daarnaast zorgen we dat de ICT-systemen geschikt worden gemaakt zodat alles technisch mogelijk is en dat er materialen komen voor patiëntenvoorlichting. De speciale regionale coalities gaan helpen met de implementatie in de huisartsenpraktijken, inclusief voorlichting en scholing voor huisartsen.

Zodra het mogelijk is om als huisartsenpraktijk aan te sluiten bij een regionale coalitie, laten we u dat weten. Tot die tijd hoeft u niets te doen.

Startpakket voor de coalities

Binnen OPEN werken we met regionale ondersteuning, zodat we alle huisartsen zo direct mogelijk in de eigen werkomgeving kunnen helpen. Daarom worden er regionale coalities gevormd, waarbij elke huisartsenpraktijk zich kan aansluiten. Deze coalities bestaan meestal uit een samenwerking tussen LHV-Huisartsenkring, zorggroep en/of koepel van gezondheidscentra. Per regio kan de samenstelling verschillen.

Om deze samenwerkingsverbanden op weg te helpen is er een OPEN-startpakket gemaakt, waarin alle informatie is verzameld die ze nodig hebben om een goede start te maken. Dat startpakket is te downloaden vanaf de website van OPEN.