Huisartsenpraktijken moeten UBO registreren bij Kamer van Koophandel

 
Huisartsenpraktijken moeten UBO registreren bij Kamer van Koophandel
Huisartsen die praktijkvoeren in een BV of maatschap moeten vanaf 27 september 2020 in het 'ultimate benificial owner’ (UBO) register aangeven wie de belanghebbenden zijn in hun praktijk. Deze in 2019 goedgekeurde wetgeving moet inzicht geven in wie we belanghebbenden zijn in de onderneming.

Veel huisartsen klinkt een UBO-registratie waarschijnlijk bekend in de oren. Dat klopt, want in mei dit jaar voerde VEKTIS voor de zorgverzekeraars een uitvraag uit voor het verkrijgen van deze gegevens. Daarmee liepen ze vooruit op de start van dit UBO-register om te gaan voldoen aan eisen rond het (uit)betalingsverkeer.

De LHV vindt het een onwenselijke administratielast als huisartsen deze gegevens nog vaker zouden moet verstrekken. Gelukkig worden dit in de toekomst voorkomen met dit register. Elke ondernemer kan straks UBO-gegevens opvragen bij de Kamer van Koophandel. Daarmee wordt voor elke ondernemer transparant met wie hij/zij zaken doet. Zo heeft dit register ook voor u voordelen.

Wat moet u doen?

U krijgt vanzelf een brief van de Kamer van Koophandel om u te registeren als u nu een BV of (kosten)maatschap hebt. U heeft nog tot 27 maart 2022 de tijd om de registratie te doen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Het is verstandig u snel aan te melden om te voorkomen dat u in de toekomst nog UBO-gegevens moet delen.

Start u nu een praktijk in een BV of maatschapsvorm? Dan is registratie in het register één van de stappen die u moet zetten.

Meer weten over de UBO-registratie?

De juristen van de LHV hebben een overzicht gemaakt met de belangrijkste informatie voor u als huisarts.

Meer over de UBO-registratie