“Ik houd van werken, zolang het werken is waarvan ik houd”

Column LOVAH-voorzitter over ANW-zorg
 
“Ik houd van werken, zolang het werken is waarvan ik houd”
De ANW-zorg, jaren geleden in het huidige format bedacht zodat de toenmalige artsen de dienstenbelasting beter konden dragen. Maar de huidige vorm werkt niet meer. De drukte loopt op, de maatschappij verandert, de werksfeer lijkt af te nemen en daarmee stijgt de gezamenlijke frustratie. Terwijl heel veel huisartsen de spoedzorg juist een waardevol onderdeel vinden van hun vak. Ook voor mij als huisarts in opleiding geldt: ik houd van werken, zolang het werken is waarvan ik houd.

‘Soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt’. Een waarheid als een koe. Wanneer de boel dreigt spaak te lopen, juist dan biedt het kansen om de ooit zo mooie kerstboom opnieuw en verbeterd op te tuigen.

Wenszorg in de avonduren onzin?

Vrienden uit het bedrijfsleven lachen mij er om uit als ik dit zeg, terwijl ze al append op thuisbezorgd.nl zitten, ondertussen reviews checken op booking.com en op dat moment rondgereden worden in een Über.

Geen nachtdiensten meer?

Natuurlijk wel, anders is het geen 24/7 huisartsgeneeskundige zorg meer. Waar houdt het op als we de ANW afstoten? Ik vrees voor een afkalving van het vak op de lange termijn als we dit toestaan. En aangezien ik nog 40 jaar huisarts mag zijn, is het een onderwerp dat huisartsen in spé nauw aan het hart ligt.

Spoedzorg nog wel bij de huisarts?

Zeker wel. Huisartsen in opleiding vinden dit een prachtig onderdeel van het huisarts zijn en hebben ook goede spoedzorgtrainingen gehad. De spoedzorg overdag en tijdens ANW maakt het vak juist zo divers en kleurrijk. Datzelfde hoor ik van veel gevestigde huisartsen. Al wordt hun werkplezier zwaar op de proef gesteld door de hoge werkdruk.

Laat ik het niet alleen rooskleurig schetsen. Ook huisartsen in opleiding maken zich zorgen over de toekomst van de ANW, maar staan net als het merendeel van de huisartsen pal voor de 24/7 huisartsgeneeskundige zorg.

Je ziet het mooi, wanneer je huisartsen in opleiding hoort uitleggen waarom ze graag huisarts willen worden: er zijn, voor alle patiënten, van jong tot oud, van spoed tot minder spoed. Daar ligt onze gezamenlijke generalistische kracht. Waar het op neer komt is dat we ondanks al onze verschillende belangen, uiteindelijk onder de streep allemaal huisarts zijn. Stroop de mouwen op, gooi wat water bij onze schitterende wijn en laten we elkaar steunen in het zoeken naar constructieve oplossingen, om de randwaarden voor de ANW-zorg bij te stellen en terug te gaan naar de basis: werkplezier overdag, werkplezier de hele dag. Zodat iedereen weer kan houden van werken, omdat het werk is waar we van houden.

Column van LOVAH-voorzitter Robbert Keppel naar aanleiding van aios-bijeenkomst over toekomst van de ANW.