Koningin Máxima bezoekt huisartsenpraktijk

 
Koningin Máxima bezoekt huisartsenpraktijk
Koningin Máxima bracht donderdagmiddag 29 oktober op uitnodiging van de LHV een werkbezoek aan een huisartsenpraktijk in Driebergen. Het bezoek stond in het teken van de bijzondere uitdagingen voor huisartsen en doktersassistenten in coronatijd, waaronder het veilig en efficiënt organiseren van de jaarlijkse griepvaccinatie.

De gesprekken met huisartsen en doktersassistenten vonden plaats in Gezondheidscentrum De Bosrand in Driebergen, waarin drie huisartsenpraktijken met in totaal acht huisartsen zijn gevestigd en momenteel een speciale ‘vaccinatiegang’ is ingericht voor de griep- en pneumokokkenvaccinaties.

Aantal telefoontjes enorm toegenomen

Koningin Máxima sprak eerst met een aantal doktersassistenten over de impact van COVID-19 op hun werk, bijvoorbeeld omdat het aantal telefoontjes van patiënten enorm is toegenomen. Vervolgens kreeg zij een rondleiding in de huisartsenpraktijk en bracht zij een bezoek aan het vaccinatiespreekuur, waar zij enkele patiënten en doktersassistenten ontmoette.

Zorgen en verwachtingen huisartsen

Tenslotte ging Koningin Máxima in gesprek met huisartsen Rebecca Houtman (huisarts in Utrecht-Ondiep), Adri de Heij (huisarts in Langbroek) en Carin Littooij (huisarts in Driebergen en LHV-bestuurslid). Vanuit hun eigen praktijk en patiëntenpopulatie vertelden deze huisartsen de Koningin over de veranderde manier van werken en hun zorgen en verwachtingen voor nu en de komende maanden. Uit recent onderzoek van de LHV kwam naar voren dat huisartsen zich zorgen maken over de continuïteit van de huisartsenzorg en kwetsbare patiëntengroepen.

Grote flexibiliteit en inzet

Carin Littooij: ‘Het grootste deel van de coronapatiënten blijft nog altijd thuis en heeft daar contact met of zorg van de huisarts nodig. Het is goed dat er aandacht voor is welke druk dit op de huisartsen en hun medewerkers legt. Naast de reguliere zorg die moet doorgaan, onder veranderde omstandigheden. Deze tijd vraagt grote flexibiliteit en inzet van iedereen in de huisartsenzorg.’

Koningin Máxima in gesprek met huisartsen