Lancering programma duurzame inzetbaarheid: 'Goed voor elkaar'

 
Lancering programma duurzame inzetbaarheid: 'Goed voor elkaar'
Om in de huisartsenzorg werkgevers en werknemers verder te helpen met het praktisch vormgeven van ‘duurzaam inzetbaar’, bundelen de cao-tafel Huisartsenzorg (LHV, InEen, NVDA, NVvPO, FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn) en de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) hun krachten met het programma ‘Goed voor elkaar’.

De huisartsenzorg is een prachtige sector om in te werken en dat weet u als geen ander. Nergens staat de persoonlijke patiëntenzorg zo centraal en is er zoveel vrijheid en tegelijkertijd verantwoordelijkheid in het uitvoeren van het werk. En dat maakt het soms een hele uitdaging om zowel lichamelijk als mentaal fit aan het werk te blijven en met plezier jezelf te blijven ontwikkelen. Als werkgever ben je samen met je teamleden verantwoordelijk om nu en in de toekomst ‘duurzaam inzetbaar’ te blijven. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? En vooral: hoe ga je dit in de dagelijkse praktijk vormgeven? Wat heb je daarbij nodig van elkaar?

Start ‘Goed voor elkaar’

In Gesprek is een online serie interviews met professionals uit de huisartsenpraktijk en de eerste 4 gesprekken vormen de start van het programma 'Goed voor elkaar'. Er wordt gesproken over hoe huisartsen, POH-ers en doktersassistenten er samen voor zorgen dat ze als team elke dag hun werk doen en inrichten, zodat ze fluitend naar het werk blijven gaan. De video’s komen de komende weken online. Deze week start de serie met een interview met huisarts Bart Maats.

Bekijk het hele interview

Het programma herken je aan het ‘Goed voor elkaar’-logo. We zeggen hiermee dat je het zowel ‘goed voor elkaar moet hebben’ als ‘goed voor elkaar moet zijn’ zodat je blijvend goed voor je patiënten kunt zijn. Blijf op de hoogte via de SSFH-site en de LHV website.

Zorgvraag complexer

De vraag naar huisartsenzorg is in de afgelopen jaren flink gegroeid en de zorgvraag is daarbij ook complexer geworden. Dit brengt een hogere werkdruk met zich mee en dat is iedere dag weer merkbaar in iedere huisartsenpraktijk en gezondheidscentrum. Als werkgever speel je een belangrijke rol bij de ontwikkeling van je team en moet je daarnaast ook in jezelf investeren, als huisarts, als werkgever en als ondernemer. En dus is het belangrijk dat werkgevers en werknemer op tijd met elkaar in gesprek gaan over de inhoud van het werk en dat wat ieder nodig heeft om goed te kunnen werken.

Hulpmiddelen

Goed voor elkaar is een programma met praktische handvatten, die beschikbaar komen. Hoe ga je de dialoog aan over wat er nodig is om duurzaam inzetbaar te blijven? Met welke middelen kun je het werkplezier bevorderen en hoe blijf je fit? Wat is nodig om mentaal krachtig te blijven? En ook wat zijn de scholingsmogelijkheden of hoe kan ik me verbreden in mijn functie of vakgebied?