Ledenblad De Dokter: dit leest u in de nieuwste editie

 
Ledenblad De Dokter: dit leest u in de nieuwste editie
Donderdag 9 juli ontvangen alle leden de nieuwe editie van de Dokter thuis. Carlijn Hermans, waarnemend huisarts in regio Amsterdam, neemt u alvast mee door het nieuwe nummer.

‘Ben je waarnemer of huisarts?’ Mooie vraag in het voorwoord van Wendy Borneman. Ik neem sinds 1 maart waar, maar ik voel me vooral huisarts. Zeker in deze tijd, nu consulten wat langer zijn, gaat mijn huisartsenhart open. Dit is wat ik wil: geen brandjes blussen, maar een constructief consult en een band met patiënten opbouwen.

Of ik dat ooit als praktijkhoudend huisarts zal doen? Ik weet niet of ik energie krijg van bedrijfsvoering, maar dat maakt mij niet minder huisarts. Er zijn ook andere vormen.

Ik ben benieuwd naar de LHV-Aanbodwijzer die dit najaar verschijnt. Je doet al snel iets voor een patiënt wat niet tot jouw kerntaak behoort. Soms geeft dat niet. Ik heb me verdiept in voeding en vind het leuk om voedingsadviezen te geven. Zo’n gesprek tussendoor geeft lucht. Maar een bewegingsadvies bijvoorbeeld is niet mijn ding.

Van het artikel Beeldbellen heb ik geleerd dat je af en toe in de camera moet kijken, om het contact met de patiënt te versterken. Ik heb de afgelopen tijd best wat videoconsulten gedaan, maar die waren eenzijdig. Ik zag de patiënt, de patiënt mij niet. Voor een huisartsenpost is dat geen probleem, maar als je met je eigen huisarts belt, is het fijner om elkaar te kunnen zien. Goed om te weten dat een professionele achtergrond daarbij helpt. Ik heb net een poster van het menselijk lichaam gekregen. Die kan mooi achter het bureau hangen.’