Ledenblad De Dokter: lees alvast over de nieuwste editie

 
Het meinummer van LHV-ledenblad de Dokter wordt donderdag 16 mei bij alle leden thuis bezorgd. LiNa Wu, huisarts-in-opleiding in Maarssen, neemt u alvast mee door het nieuwe nummer.

Huisarts in opleiding LiNa Wu"Mijn oog viel meteen op het artikel over het kwaliteitsbeleid in de huisartsenzorg. Ik was zelf ook altijd bezig met getallen als bewijs voor kwaliteit, maar ik ben er achter gekomen dat kwaliteit over veel meer gaat. Ook over allerlei menselijke aspecten. Wat heeft een patiënt werkelijk nodig?

Voordat ik aan de huisartsopleiding begon, heb ik vooral in ziekenhuizen gewerkt. In vergelijking daarmee spreekt de manier waarop huisartsen werken en naar kwaliteit streven mij erg aan. Huisartsen zijn opener, leggen hun vragen en onzekerheden op tafel, spiegelen zich aan elkaar. Dat is een prettige manier om aan kwaliteit te werken.

Het verhaal over de zichzelf coachende huisarts interesseerde me minder. Ik ben niet iemand die op zoek gaat naar diepe emoties als ik moeilijke beslissingen moet nemen. Ik praat erover met mensen en probeer het gewoon uit. Dat werkt voor mij prima.

De ervaringen van huisartsen met wijkgericht werken, vond ik heel interessant. Het mooie van methoden als Welzijn op recept en Herstelcirkels in de wijk is dat mensen bewust bezig zijn met hun aandoening en daardoor zelf vaak meer verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid. Diabetespatiënten die elkaar verder helpen en motiveren, hebben uiteindelijk minder zorg nodig van de huisarts of POH".

Bekijk hier de editie van mei 2019.