Minister Bruno Bruins bij LHV-ledenraad

 
Minister Bruno Bruins bij LHV-ledenraad
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft op 25 september kennisgemaakt met de LHV-ledenraad. Drie huisartsen gaven in pitches inzicht in de knelpunten waar zij tegenaan lopen.

‘De boodschap kwam bij hem aan’

De minister zei dat hij de hulp van de huisartsen nodig heeft om de zorgkosten in de hand te houden. “Komend jaar gaat er 5 miljard euro meer naar de zorg. Dat loopt op naar 17 miljard euro in 2021. Om ervoor te zorgen dat de kosten minder hard stijgen, zijn dit jaar hoofdlijnakkoorden afgesloten. Voor de huisartszorg is extra geld beschikbaar, dat moet nu ook goed worden ingezet.”

De minister verwacht het meest van afspraken en oplossingen op regionaal niveau. “Iedere regio is immers anders. Maar laat het me weten als u tegen problemen aanloopt, want de huisartsen zijn nodig om de juiste zorg op de juiste plek te krijgen.”

LHV Ledenraad met minister Bruins

Ingeborg van Lingen, huisarts in Nijverdal, vertelde in haar pitch over de tekorten aan huisartsen en ander zorgpersoneel in Twente. “Dat probleem los je niet op met alleen regionale afspraken. Als er geen niveau-5 verpleegkundigen te vinden zijn, waarom mag het dan niet een niveau 4-verpleegkundige zijn met veel ervaring? Waarom leiden we het zorgpersoneel niet breder op, zodat de mensen die er zijn, kunnen doen wat nodig is?”

Ook vroeg ze aandacht voor de kleinschalige woonvormen die overal in het land ‘op-ploppen’, zonder dat er afspraken zijn met specialisten ouderenzorg – die er natuurlijk ook te weinig zijn. “Als huisartsen weten we nu al dat we straks veel intensieve ouderenzorg op ons bord krijgen. Mensen uit zo’n woonvorm komen nooit meer in een verpleeghuis terecht, omdat daar te weinig plekken zijn.”

Van Lingen weet zeker dat haar boodschap aankwam. “De minister luisterde en stelde vragen. Ik ben al gebeld door een beleidsmedewerker die meer wilde weten over dat breder inzetbare team. Ik hoop dat de minister erover mee wil denken. Naast oplossingen in de regio hebben we regelgeving nodig die ruimte geeft voor flexibele oplossingen.”