Nieuw: documenten over overlijden solist en praktijktestament

 
Voorbeeld van een huisartsenpraktijk
Als een solistisch werkend huisarts plotseling overlijdt, worden de achterblijvers met een lopende huisartsenpraktijk geconfronteerd. Vaak is daarbij niet duidelijk wat er met de praktijk moet gebeuren en hoe het zit met het erfrecht. In dit bericht een hulpdocument voor nabestaanden en een voorbeeld van het praktijktestament om 'bij leven' te beschrijven hoe uw praktijk georganiseerd is.

Te regelen door nabestaanden

Voor nabestaanden heeft de LHV het document Zaken om te regelen bij het overlijden van een solistisch werkend huisarts gemaakt. In dit document staat achtergrondinformatie over belangrijke onderwerpen, een stappenplan met te regelen zaken en een begrippenlijst.

Het document is in de eerste plaats bedoeld voor de partner of naasten van de huisarts die is overleden. 

Download

Praktijktestament

Ook ‘bij leven’ is het voor een solistisch werkend huisarts verstandig om na te denken over zaken die bij een overlijden geregeld moeten worden. Daarbij kan het invullen van een praktijktestament behulpzaam zijn.

In het praktijktestament geeft u aan hoe u uw praktijk georganiseerd hebt, met wie u welke afspraken gemaakt heeft en waar de belangrijkste informatie over de praktijk te vinden is. Hierdoor weten uw partner, erfgenamen, collega-huisartsen en de praktijkmedewerkers hoe u zaken in de praktijk geregeld heeft. Bijvoorbeeld als u vanwege dementie, ziekte of overlijden niet meer in staat bent om deze informatie zelf aan te leveren. De LHV heeft daarvoor een model praktijktestament ontwikkeld dat u hiervoor kunt gebruiken.

Download

Tip: Heeft u te maken met een praktijkoverdracht naar aanleiding van het overlijden van een solopraktijkhouder? Bekijk dan goed waarmee u tijdens het declareren en het gebruiken van AGB-codes rekening moet houden. Lees meer over praktijkovername na overlijden solist.