Nieuwe versie EuthanasieCode beschikbaar

 
Nieuwe versie EuthanasieCode beschikbaar
De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) hebben een nieuwe versie van de EuthanasieCode gepubliceerd. In deze Code, die voorheen bekend stond als de Code of Practice, geven de RTE een overzicht van de wijze waarop de zorgvuldigheidseisen in de euthanasiewet worden getoetst. Er zijn enkele redactionele verbeteringen en inhoudelijke preciseringen aangebracht in de oude Code of Practice.

De toetsingscommissies streven met de Code naar harmonisatie van hun oordelen, wat rechtseenheid en de rechtszekerheid van artsen moet vergroten. Daarnaast kan de Code artsen helpen om hun afwegingen en beslissingen te toetsen en te onderbouwen.

Geen grote inhoudelijke verschillen

Er zijn geen grote inhoudelijke verschillen tussen de oude Code of Practice en de nieuwe EuthanasieCode. Wel zijn enkele redactionele verbeteringen en inhoudelijke preciseringen aangebracht. De Code is vooral aangescherpt waar het gaat om complexe casuïstiek, zoals bij een stapeling van ouderdomsaandoeningen en patiënten die lijden aan een psychiatrische aandoening.

KNMG-voorzitter Héman, die op 17 mei de vernieuwde Code in ontvangst nam: ‘Het is belangrijk voor de rechtszekerheid van artsen dat zij weten hoe de RTE de zorgvuldigheidseisen toetst. De Code draagt daarmee bij aan de zorgvuldigheid en transparantie van het Nederlandse systeem van euthanasie. Elke arts die euthanasie uitvoert moet deze Code lezen’.

Download de EuthanasieCode 2018. Huisartsen krijgen ook een exemplaar toegestuurd.

BijlageGrootte
PDF-pictogram EuthanasieCode 2018810.85 KB