Ouderen, naasten en zorgverleners ervaren grote knelpunten

 
Ouderen, naasten en zorgverleners ervaren grote knelpunten
Ouderen met een kwetsbare gezondheid, hun naasten en zorgverleners lopen tegen grote knelpunten aan in de zorg en ondersteuning. Dat blijkt uit een onderzoek dat Patiëntenfederatie Nederland uitvoerde in samenwerking met een coalitie van ruim 20 organisaties van patiënten en zorgverleners, waaronder de LHV.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat volgens ouderen en naasten passende hulp en hulpmiddelen van de gemeente ontbreken. Daarnaast zijn er volgens hen te weinig woonplekken die aansluiten bij de zorg en ondersteuning die kwetsbare ouderen nodig hebben.

Meer hulp nodig

Ouderen hebben veel meer hulp en ondersteuning nodig dan dat buren, familie en vrienden kunnen bieden. De zorg en ondersteuning voor deze groep kwetsbare ouderen verloopt vaak niet goed in het netwerk van zorgverleners. Bijna 1 op de 2 ouderen en naasten ervaart daarbij knelpunten.

Van de zorgverleners zegt zelfs 95 procent dat de overgang in de keten niet altijd soepel verloopt. Het gaat dan om de hele keten van belang voor de zorg en ondersteuning: de samenhang tussen wonen, zorg en welzijn. Dat blijkt uit het onderzoek onder meer dan 4500 ouderen, naasten en zorgverleners.

Knelpunten

De knelpunten doen zich voor op 5 gebieden: passende zorg, informele zorg, het woningaanbod, de samenhang en afstemming in de zorgketen en de hulp(middelen) van de gemeente.

Oudervriendelijke samenleving

De coalitie van 23 organisaties gaat de belangrijkste knelpunten aanpakken. Dat betekent dat concreet uitgewerkt wordt hoe er maatwerk kan komen voor de zorg en ondersteuning die nodig is. Alle organisaties die bij het onderzoek betrokken zijn bepleiten in dat kader een beweging die zich hard maakt voor de positie van kwetsbare ouderen. Uiteindelijk moet dat leiden tot een oudervriendelijke samenleving.