Overgangsperiode voor invoering modelcontract verlengd

 
Overgangsperiode voor invoering modelcontract verlengd
De overgangsperiode voor de invoering van het nieuwe modelcontract als opvolger van de VAR wordt verlengd. In eerste instantie zou de overgangsperiode van de VAR naar de wet DBA tot 1 mei 2017 duren. Deze periode is nu verlengd tot 1 januari 2018. Op dit moment heeft dit voor u als huisarts geen gevolgen.

De oorspronkelijke overgangstermijn tot 1 mei 2017 was bedoeld om opdrachtgevers en opdrachtnemers de gelegenheid te bieden om over te stappen naar de nieuwe werkwijze, zonder VAR, maar met modelcontract. Gedurende deze periode zou de Belastingdienst terughoudend zijn in controles. Deze periode loopt nu tot 1 januari 2018. Aanleiding voor de verlenging is de onrust onder werkgevers en zzp’ers. Er blijken veel knelpunten in de opvolger van de VAR-verklaring te zitten. Het ministerie neemt tot 2018 de tijd om deze op te lossen.

Ons advies

Huisartsen zijn voortvarend aan de slag gegaan met de overstap naar het nieuwe modelcontract. Sinds 1 mei 2016 zijn 5500 waarneemcontracten gemaakt met de LHV-contractgenerator. Ook werd een groot aantal modelovereenkomsten van opdracht voor de zelfstandige POH-GGZ aangevraagd.

De LHV adviseert nu:

  • Blijf de modelovereenkomsten en de generator gewoon gebruiken. Het sluiten van overeenkomsten heeft niet alleen fiscaal nut. Het is altijd verstandig om afspraken op papier te maken. De door ons gemaakte overeenkomsten bevatten de belangrijkste elementen die geregeld moeten worden.
  • Bovendien helpt de overeenkomst waarnemer om het fiscale Ondernemerschap voor de Inkomstenbelasting te onderbouwen.
  • De LHV houdt in de gaten hoe het nu verder gaat met de invoering van het modelcontract. Hierover houden we jullie via de LHV-website op de hoogte

VAR niet langer geldig

De LHV ziet met enige regelmaat dat praktijkhouders aan waarnemers om een VAR vragen. De VAR wordt niet meer verstrekt en heeft geen juridische status meer. Voor nieuwe overeenkomsten kunt u geen gebruik meer maken van een oude VAR. Wilt u als praktijkhouder een waarneemovereenkomst aangaan, maak dan een modelcontract op via de LHV-contractgenerator.