Toolkit voor veilig werken in de huisartsenzorg

 
Toolkit voor veilig werken in de huisartsenzorg
Ongewenst gedrag van patiënten of familieleden, wat kunt u er tegen doen? De toolkit Veilig werken in de huisartsenzorg helpt u en uw medewerkers op weg. Het pakket helpt teams te bepalen wanneer gedrag van patiënten acceptabel of onacceptabel is het ondersteunt bij het maken van afspraken over wat je doet wanneer iemand de grens overschrijdt.

De toolkit is onderdeel van de campagne Over de grens van de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) en bevat onder andere een animatiefilm om helder te krijgen welk gedrag je wel of niet accepteert.

Daarnaast kan ieder teamlid met een persoonlijk paspoort zijn eigen grenzen bepalen. Met het teampaspoort doe je dat met je collega’s. Dan leg je ook samen afspraken over de grenzen vast, en over het handelen in onveilige situaties. Werkgevers kunnen verder een gratis workshop van 2 uur aanvragen voor hun teams.

Afspraken maken

“Ook al is een incident nooit helemaal uit te sluiten, een team kan wel afspreken wat je doet als iemand de grens overgaat”, vertelt SSFH-voorzitter en LHV-bestuurder Paulus Lips. "Dat kan erger voorkomen en bespaart nare ervaringen voor medewerker en huisarts. Voor de persoonlijke verwerking en om van een incident te leren, raden wij aandacht achteraf ook zeker aan. Dan ben je een sterk team onder alle omstandigheden."

Naar de toolkit

Meer informatie