'UZI-medewerkerspas niet op naam' blijkt nog steeds niet verkrijgbaar

 
Uzi-pas
De ‘UZI-medewerkerspas niet op naam' is nog steeds niet aan te vragen, ondanks eerdere toezeggingen van het CIBG. Het blijft onduidelijk wanneer deze passen wel weer kunnen worden aangevraagd. De LHV, InEen en apothekersvereniging KNMP hebben hierover gezamenlijk hun beklag gedaan bij het CIBG en roepen op tot snelle actie.

In mei 2017 deelde het CIBG, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het verstrekken van UZI-passen, plotseling mede dat vanaf juni 2017 tot maart 2018 de medewerkerspas-niet-op-naam niet verkrijgbaar zou zijn (door gewijzigde eisen aan het UZI-register). In maart 2018 bleken de passen echter nog steeds niet beschikbaar. De verenigingen van huisartsen(organisaties) en apothekers hebben herhaaldelijk en vergeefs bij het CIBG om meer duidelijkheid gevraagd. Wij vinden het onacceptabel dat de toezeggingen niet worden nagekomen en dat er geen helderheid over het vervolg kan worden afgegeven.

Daarom hebben LHV, InEen en KNMP nu formeel - per brief en met een afschrift naar het ministerie van VWS - onze bezwaren kenbaar gemaakt aan het CIBG. We vragen hen hierin om zorgverleners binnen twee weken schriftelijk te laten weten op welke datum de passen zijn aan te vragen en wat een realistische datum is voor levering. De organisaties vragen een reële compensatie voor eventueel ongemak en extra kosten voor zorgaanbieders.

Medewerkerspas-niet-op-naam

De ‘UZI-medewerkerspas niet op naam’ wordt onder andere ingezet voor opleidingsdoeleinden, bijvoorbeeld voor het toegang geven van stagiaires. Voor veel zorginformatiesystemen wordt de UZI-pas ook gebruikt als middel voor twee-factor authenticatie. Een UZI-pas heeft een vervaldatum. Op dit moment geldt dus dat als een medewerker-niet-op-naam-pas vervalt, deze niet kan worden vervangen. Dat is vervelend en leidt in toenemende mate tot verstoring van reguliere werkprocessen bij onze leden.

CIBG moet meer servicegericht worden

In januari 2018 hebben KNMP, InEen en LHV in een bijeenkomst van het CIBG/UZI over de toekomst van de UZI-passen, gepleit voor een meer proactieve en service- en klantgerichte opstelling van het CIBG. Helaas moeten we op basis van signalen over onder meer passen-niet-op-naam constateren dat dit nog te wensen over laat.

BijlageGrootte
PDF-pictogram Brief aan CIBG inzaken uzi-passen122.81 KB