Vaccinatie huisartsenpersoneel gaat via GGD verlopen

 
Vaccinatie huisartsenpersoneel gaat via GGD verlopen
Omdat in de meeste provincies de komende weken nog geen vaccins worden geleverd aan huisartsenpraktijken, krijgen medewerkers in die regio’s de mogelijkheid om zich via de GGD te laten vaccineren. Praktijkhouders kunnen de zorgverleners in hun praktijk hiervoor een uitnodigingsbrief sturen, zodat deze medewerkers een vaccinatieafspraak kunnen plannen bij de GGD. In dit bericht leggen we u uit hoe dat proces verloopt.

Update 10 maart 2021:

Huisartsenpersoneel kan nu afspraak plannen bij GGD. Praktijkhouders hebben hierover een mail ontvangen van de LHV. Bent u praktijkhouder, maar heeft u geen mail ontvangen? Laat dit dan weten via lhv@lhv.nl, dan sturen we u de mailing na.

Zorgpersoneel in de huisartsenpraktijken wordt in principe gevaccineerd op het moment dat zij de vaccins binnenkrijgen om de eerste patiënten mee te vaccineren. Huisartsenpraktijken in Zeeland, Limburg, Noord-Brabant hebben die vaccins reeds ontvangen en hun personeel daarmee kunnen vaccineren. Huisartsenpraktijken in Gelderland ontvangen de vaccins volgende week.

Maar voor de andere provincies is de levering nog niet bekend en daarmee is dus ook niet bekend wanneer de medewerkers in die praktijken gevaccineerd zouden kunnen worden. Daarom heeft de LHV aangedrongen op een andere mogelijkheid voor dit zorgpersoneel. VWS, RIVM en de GGDGHOR Nederland zijn ermee akkoord gegaan om dit via de GGD’en te regelen.

Uitnodiging via werkgevers

De regeling heeft betrekking op medewerkers die directe patiëntenzorg leveren; naast medewerkers die in dienst zijn, vallen hier ook stagiairs, zzp’ers en uitzendkrachten met zorgverlenende taken onder. Zowel in de huisartsenpraktijken als op de huisartsenposten (waar in de avond-, nacht- en weekenduren huisartsenzorg wordt geleverd).

Werkgevers in de huisartsenzorg (praktijkhouders, werkgevers bij loondienstcentra en huisartsenposten) kunnen deze medewerkers een uitnodigingsbrief geven. Daarin staat informatie over de vaccinatie en staat beschreven hoe de medewerker een afspraak kan maken bij de GGD.

Het is belangrijk om binnen praktijkteams af te stemmen over het plannen van de vaccinatie-afspraken, zodat de patiëntenzorg gewoon kan doorgaan.

Uitnodigingsmaterialen gaan naar praktijkhouders

Praktijkhouders ontvangen hier een aparte mailing over, met de betreffende uitnodigingsmaterialen. Praktijkhouders die lid zijn van de LHV ontvangen die materialen morgen (vrijdag 5 maart) in een mailing vanuit de LHV. We hebben VPHuisartsen gevraagd de materialen ook aan hun praktijkhouders-leden toe te sturen.

Bent u huisarts-praktijkhouder, maar geen lid van LHV en/of VPH? Dan kunt bij het RIVM uitnodigingsmaterialen aanvragen via dit formulier.
Huisartsenposten en loondienstcentra ontvangen via hun koepel InEen de materialen.