Spring naar content

VWS: AstraZeneca voorlopig alleen voor 60-plusser

Het ministerie van VWS heeft vrijdagmiddag besloten dat de inzet van het AstraZeneca-vaccin tijdelijk wordt beperkt. Voorlopig mogen alleen mensen van 60 jaar en ouder (geboren in 1960 of daarvoor) het vaccin ontvangen. Dit geldt in ieder geval tot en met woensdag 7 april. Aanleiding hiervoor zijn nieuwe meldingen van mensen met ernstige klachten na vaccinatie. Dit heeft gevolgen voor huisartsen die dit weekend en/of volgende week vaccineren.

Beleid en bekostiging afbeelding

Huisartsen, GGD’en en andere vaccineerders die met dit vaccin werken, mogen vooralsnog tot en met woensdag 7 april het vaccin alleen gebruiken voor mensen die geboren zijn in 1960 of eerder. Lees ook het bericht van de Rijksoverheid.

Impact op vaccinaties door huisartsen

Voor huisartsen geldt dat het grootste deel van de mensen die zij op dit moment vaccineren ook 60 jaar en ouder zijn. Alleen bij de niet-mobiele patiënten en mensen uit twee hoog-risicogroepen (mensen met syndroom van Down en mensen met morbide obesitas) moeten huisartsen de doelgroepen per direct aanpassen: alleen mensen in deze groepen die in 1960 of eerder zijn geboren, mogen de komende dagen worden gevaccineerd, tot er nader bericht is vanuit de overheid.

Omdat de levering van vaccins aan huisartsenpraktijken per regio plaatsvinden, zijn er alleen in bepaalde regio’s dit weekend en volgende week huisartsen aan het vaccineren. Het betreft in ieder geval Zuid-Holland en Drenthe, die deze week vaccins hebben ontvangen.

De geplande leveringen aan Noord-Holland, Overijssel, Groningen en Friesland volgende week gaan vooralsnog wel door.

Wat betekent dit voor huisartsenpraktijken?

Afhankelijk van uw situatie:

Voor de huisartsenpraktijken die de komende dagen aan het vaccineren zijn, betekent dit dat u tot en met woensdag 7 april kunt doorgaan met vaccineren van onderstaande doelgroepen:

  1. Huisartsen en zorgverlenende medewerkers (geboortejaar 1960 of ouder) in uw huisartsenpraktijk die nog niet elders zijn gevaccineerd.
  2. Alle patiënten geboren in 1956 t/m 1960.
  3. Patiënten met het syndroom van Down, met geboortejaren 1946 t/m 1960.
  4. Patiënten met morbide obesitas (BMI >40) geboortejaren 1946 t/m 1960.
  5. Niet-mobiele thuiswonende patiënten (geboortejaar 1960 of daarvoor) die niet in staat zijn, met of zonder hulp, naar een vaccinatielocatie (zoals de GGD of huisartsenpraktijk) toe te gaan.

Wat te doen met spillage als u bovenstaande groepen volledig heeft gevaccineerd? Tot op heden was er de mogelijkheid om bij een overschot aan vaccin door te prikken in de volgende doelgroep (mensen onder de 60 met een medische indicatie). Dat is vanaf nu, tot en met in ieder geval woensdag 7 april, dus niet meer toegestaan.

Voor huisartsenpraktijken die vaccinaties aan het plannen zijn: de geplande leveringen voor volgende week gaan vooralsnog door. Heeft u de uitnodigingen nog niet verstuurd? Dan adviseren LHV, NHG en InEen u om te wachten tot en met woensdag met het versturen van de uitnodigingen. U hoeft dan geen dubbel werk te doen, als de Europese beraadslaging hierover aanstaande woensdag leidt tot een nieuw of aanvullend besluit vanuit VWS dat invloed heeft op de inzet van AstraZeneca.

Als u recent gevaccineerd heeft met AstraZeneca: kijk in de NHG praktijkhandleiding naar de informatie over de mogelijke bijwerkingen bij AstraZeneca, om te lezen waar u rekening mee moet houden. U kunt uw patiënten wijzen op de specifieke informatie over bijwerkingen op Thuisarts.nl. Daarin staat beschreven waar zij op moeten letten na vaccinatie.

Nieuws

Geen items gevonden