VWS besluit vaccinatie met AstraZeneca te pauzeren

 
VWS besluit vaccinatie met AstraZeneca te pauzeren
Zondagavond 14 maart werd de LHV op de hoogte gebracht dat het vaccineren met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca per direct gepauzeerd wordt. Dit besluit is uit voorzorg, zo stelt het ministerie. Dit heeft gevolgen voor huisartsenpraktijken die vaccinaties met AstraZeneca gepland hebben staan en het personeel van praktijken dat door de GGD met AstraZeneca zou worden ingeënt. Daarnaast zullen ook bij andere huisartsenpraktijken, met name in de provincies waar al met dit vaccin is gevaccineerd, er vragen zullen komen van patiënten. Lees meer over hoe wij u hierbij waar mogelijk ondersteunen.

Toen het besluit van het ministerie van VWS gisteravond laat bekend werd, heeft
het SNPG in afstemming met de LHV direct een mailing uitgedaan naar alle praktijkhouders in Gelderland die net met de vaccinatie begonnen zijn en praktijkhouders in Utrecht en Flevoland, die deze week hun leveringen zouden ontvangen. Zojuist hebben wij een alle leden van de LHV ook per mail geïnformeerd.

Wat weten we op dit moment?

  • Het besluit van het ministerie is op basis van advies van de medicijnautoriteit CBG.
  • Directe aanleiding voor het advies van het CBG is nieuwe informatie uit Denemarken en Zweden die dit weekend beschikbaar is gekomen. Het gaat om andere klachten dan de eerdere bekende trombosegevallen na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde.
  • Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Noorwegen en Denemarken.
  • De pauzering duurt vooralsnog twee weken (tot en met zondag 28 maart).

Wat betekent dit voor huisartsen en huisartsenpraktijken?

  • Alle praktijken die vaccinatie-afspraken met AstraZeneca hebben staan, moeten die afspraken met patiënten afzeggen.
  • Praktijkpersoneel dat door de GGD zou worden gevaccineerd met AstraZeneca, zal (via SMS) een annulering van die afspraak ontvangen van de betreffende GGD. De GGD heeft geen mogelijkheid hen met een ander vaccin in te enten.
  • Voor zorgprofessionals met uitvoeringsvragen over de COVID-19-vaccinatie is bij het RIVM een speciaal telefoonnummer ingesteld: 088-678 8900.
  • Patiënten die meer informatie zoeken, kunt u verwijzen naar www.coronavaccinatie.nl of zij kunnen bellen met het landelijk publieksinformatienummer van de overheid: 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur).

Heeft uw praktijk al patiënten gevaccineerd of afspraken staan?

We hebben in overleg met het RIVM een standaardbrief gemaakt die u kunt gebruiken om patiënten te informeren dat hun vaccinatie-afspraak niet doorgaat. Download die brief hier.

En wij hebben een tekst gemaakt die u kunt gebruiken op uw praktijkwebsite om patiënten van informatie te voorzien. We hebben twee varianten: 1 voor praktijken die vaccinatie-afspraken moeten annuleren, 1 voor praktijken die al gevaccineerd hebben. Download die tekst hier.

Het CBG adviseert mensen om direct contact op te nemen met een arts als zij na een prik met het AstraZeneca-coronavaccin na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgen met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid heeft. De NHG-praktijkhandleiding geeft antwoord op de vraag wat u als huisarts vervolgens kunt doen.

Voor praktijken die afspraken nu moeten annuleren, betekent dit mogelijk extra kosten. We nemen dat mee in onze overleggen hierover met VWS.

Zodra er meer bekend is, zullen wij u daarover informeren. Houdt u onze website www.lhv.nl en onze mails in de gaten.