Wat betekenen de nieuwe leeftijdscategorieën voor uw inkomsten uit inschrijftarieven

 
Wat betekenen de nieuwe leeftijdscategorieën voor uw inkomsten uit inschrijftarieven
Hoeveel inkomsten haalt uw praktijk volgend jaar uit de inschrijftarieven? En hoe verschuiven uw inkomsten door de komst van de nieuwe leeftijdscategorie 85+ en de daling van de vergoeding voor 65 tot 75 jarigen? U berekent het eenvoudig met het nieuwe LHV-rekenmodel.

De LHV heeft een rekenmodel gemaakt waarmee u voor uw praktijk het verschil in inkomsten uit inschrijftarieven tussen 2017 en 2018 kunt berekenen. Reden hiervoor is de nieuwe manier waarop er vanaf 2018 gedifferentieerd wordt naar leeftijd. Het rekenmodel laat u met name zien of u meer of minder geld ontvangt voor de zorg voor uw oudere patiënten.

Naar rekenmodel

Waarom is het belangrijk dat u dit weet

Wij vinden het belangrijk dat u weet wat de nieuwe leeftijdsverdeling betekent voor uw praktijk. Het effect hiervan wordt namelijk verbloemd door de indexatie van het inschrijftarief (+3%) en de verwerking van het kostenonderzoek (+1%).

Hoe werkt het rekenmodel

Om de gevolgen van de wijzigingen te berekenen, voert u de aantallen patiënten per leeftijdscategorie in voor uw praktijk. U kunt het ook aangeven als u patiënten in een erkende achterstandssituatie heeft. Het LHV-rekenmodel laat u vervolgens 2 dingen zien:

  1. Het verschil tussen hoeveel u nu en volgend jaar ontvangt aan inschrijftarieven alleen op basis van de nieuwe leeftijdsdifferentiatie toelichting.
  2. Het verschil tussen hoeveel u nu en volgend jaar ontvangt op basis van de nieuwe totale inschrijftarieven. In de totale inschrijftarieven zit namelijk de leeftijdsdifferentiatie én 1 procent tariefstijging voor het kostenonderzoek én 3 procent tariefstijging voor indexatie. Dit is dus wat u feitelijk gaat ontvangen.

Wat kunt u met de uitkomsten?

U kunt de uitkomsten voor uw eigen praktijkvoering gebruiken. Daarnaast kunt u ze delen met de LHV. Wij maken ons al lang hard richting de NZa en zorgverzekeraars voor meer geld voor de zorg voor ouderen. Het is een gemiste kans dat in 2018 het bestaande budget alleen anders verdeeld wordt, terwijl investeringen nodig zijn. Met uw signalen kunnen wij deze gesprekken beter voeren.

Bereken zelf uw inkomsten (voor leden)