Weten welk HIS het beste bij uw praktijk aansluit

 
Weten welk HIS het beste bij uw praktijk aansluit
Weten wat welk HIS kan? Dat kan met de uitkomsten van het LHV HIS-onderzoek 2016 dat 13 april gepubliceerd is. Met dit onderzoek willen wij u inzicht geven in het functioneren en de mogelijkheden van alle HIS’en. Zo weet u waar u aan toe bent met uw eigen systeem en kunt u een goed geïnformeerde keuze maken om te blijven of over te stappen.

Als huisarts werken u en uw personeel iedere dag in het huisartsinformatiesysteem. Van groot belang dus dat uw HIS goed aansluit op uw behoeften en op de werkwijze in uw praktijk. Maar het is erg ingewikkeld om precies te weten wat alle HIS’en kunnen. Voor de individuele huisarts en huisartsenpraktijk is die vergelijking niet of nauwelijks te maken. Daarom heeft de LHV een onderzoek uitgevoerd om betrouwbare informatie te verkrijgen en transparantie te creëren op de markt.

Wat zoekt u in een HIS?

De uitkomsten van het LHV HIS-onderzoek hebben we gepresenteerd in een interactieve tabel, waarbij u zelf kunt selecteren welke resultaten u van welke HIS’en wilt zien. Bent u benieuwd welke systemen u mogelijkheden bieden om bepaalde e-health-toepassingen in te zetten? Wilt u weten welk HIS het meest gebruiksvriendelijk is? Of wilt u juist alle resultaten van een specifiek systeem op een rijtje hebben? Dat kan. Bekijk daarvoor de uitkomsten.

Het HIS-onderzoek is een ledenservice van de LHV, daarom zijn de resultaten alleen voor LHV-leden toegankelijk. Zorg dus dat u ingelogd bent op de LHV-website om de resultaten te kunnen bekijken.

Naar de onderzoekresultaten

Conclusie: basis is goed, maar het kan nog beter

Uit het onderzoek blijkt dat de HIS’en veel relevante functionaliteiten allemaal aanbieden. Toch zijn er ook nog belangrijke verschillen tussen de systemen. Om u inzicht te geven in deze verschillen, hebben we daar een score aangehangen. Die variëren van een 5,4 tot een 8,9 op een schaal van 10. Ook qua gebruiksvriendelijkheid lopen de scores flink uiteen, van 6,3 tot een 9,2. Op sommige punten moeten bepaalde leveranciers dus echt nog een tandje bijzetten.

Ook heeft vrijwel geen enkele leverancier inzage willen geven in de kosten van de HIS’en, om uiteenlopende redenen. Dat onderdeel is dus niet gepubliceerd. Daarmee is het niet mogelijk om een prijs-kwaliteit-vergelijking te maken. De LHV bekijkt nog hoe we hier toch meer inzicht in kunnen verkrijgen.

Verbetering kwaliteit HIS’en

De LHV vindt het van groot belang dat de HIS-leveranciers hun producten blijven ontwikkelen en verbeteren, zodat ze aansluiten bij de behoeften van hun klanten, de huisartsen. Onder andere met dit onderzoek willen we leveranciers inzicht geven in wat voor huisartsen het meest van belang is en hen stimuleren om blijvend te investeren in deze doelgroep.

Meer weten

Wilt u meer informatie over de achtergrond en de uitvoer van dit onderzoek? Lees van de meer over de opzet van het HIS-onderzoek.