Spring naar content

17 februari COVID-19 webinar: vaccinatiestrategie eerste lijn

Op woensdag 17 februari om 20:00 uur organiseren de LHV, het NHG en MedischeScholing.nl een nieuw COVID-19-webinar. Thema’s die aan de orde komen zijn de vaccinatiestrategie voor de eerste lijn, de rol van de huisarts in het vaccinatiebeleid en de nieuwe NHG-Praktijkhandleiding COVID-19-vaccinatie. Ook bespreken we de nieuwe mutanten van het coronavirus en de werking van het AstraZeneca-vaccin.

Thema’s

 1. Vaccinatiebeleid en strategie in de eerste lijn
 2. Virusmutaties en het AstraZeneca-vaccin
 3. Praktijkhandleiding COVID-vaccinatie

Sprekers

Marith Volp, directeur Volksgezondheid en Zorg bij het RIVM, licht de vaccinatiestrategie toe en deelt de overwegingen. De rol van de huisartsen en welke taken zij op zich nemen wordt ook besproken.

Cécile van Els, hoogleraar Vaccinologie en immunoloog bij het RIVM, praat u bij over de nieuwe mutanten van het coronavirus. We bespreken de verschillen in virulentie, het klinisch beeld en de werking van de vaccins. Er zal extra aandacht zijn voor het AstraZeneca vaccin, dat gebruikt wordt in de distributie door huisartsen.

Karin van Haaren, huisarts en auteur van de NHG-Praktijkhandleiding COVID-19, vertelt over de praktische kant van het vaccineren. U kunt vooraf al vragen stellen en reageren op vragen die reeds door collega’s gesteld zijn op het forum. De meest gestelde vragen worden behandeld met als doel u zo veel mogelijk praktische handvatten mee te geven voorafgaand aan de start van het vaccineren.

Praktische informatie

 • Wanneer: woensdag 17 februari om 20:00 uur
 • Duur: 1 uur
 • Inschrijven: via medischescholing.nl
 • Accreditatie:1 punt ABAN, KABIZ, NAPA, NVvPO, V&VN VS, KNMP. Aan het einde van het webinar moeten inhoudelijke vragen beantwoord worden om accreditatie te kunnen ontvangen. De accreditatievragen sluiten op 1 maart om 18.00 uur. De accreditatiepunten worden in de maand maart verwerkt.
  Accreditatie buiten de genoemde beroepsgroepen: Certificaat van deelname is online te downloaden nadat de vragen zijn ingevuld.

Kijk live mee of later on demand

Het webinar is onderdeel van een reeks die op initiatief van MedischeScholing.nl, de LHV en het NHG is ontwikkeld. Tijdens dit webinar zal het RIVM ook deelnemen vanwege de grote behoefte aan actuele informatie over de COVID-vaccins.

Met behulp van uw BIG-nummer of kwaliteitsregistratienummer registreert u zich op corona.medischescholing.nl. Geen registratie maar wel zorgverlener? Stuur een mail voor deelname naar coronawebinar@lhv.nl onder vermelding van uw functie en registratienummer.

Vragensysteem

Om zo goed mogelijk te monitoren wat er speelt in de praktijk tijdens de coronacrisis, wordt er gewerkt met een vragensysteem. Dit is niet alleen voor het webinar, maar ook voor de beleidsmakers noodzakelijk om snel in te kunnen spelen op de vragen vanuit het werkveld. Vragen die het vaakst gesteld zijn door de achterban en waarop het meest gereageerd wordt krijgen voorrang.

Werkwijze vragensysteem

 1. Log in op corona.medischescholing.nl
 2. Klik op ‘Aanmelden’ bij het webinar van 17 februari
 3. Klik op ‘Stel hier uw vragen’. Kijk na het stellen van uw vragen naar de lijst met vragen die reeds gesteld zijn.
 4. Klik op het ‘duimpje’ omhoog om een vraag van een collega te ‘liken’.
 5. Vragen met de meeste likes van collega’s krijgen de meeste zwaarte en worden meegenomen naar het eerstvolgende webinar.

Nieuws

Op deze pagina vindt u alle actuele informatie voor huisartsen over het coronavirus (COVID-19).

Pas een kleine twee weken aan het werk voor de LHV en in de gesprekken met huisartsen tekent zich al een rode draad af. Voorzitter Mirjam van ’t Veld hoort en ziet de toenemende druk op de huisartsenpraktijk: “De vele, vele telefoontjes, inhaalzorg, het niet rond krijgen van de personele bezetting in de zomer. En niet te vergeten, de tweede vaccinatieronde die ook volop bezig is. Veel huisartsen en de medewerkers zitten echt aan hun taks, dat is duidelijk.”

Mensen die één prik van AstraZeneca hebben gehad, krijgen de keuze of zij voor de tweede prik weer AstraZeneca willen of het vaccin van Pfizer. Mensen die de voorkeur geven aan een tweede prik met Pfizer, kunnen vanaf 16 juli de GGD bellen om een afspraak te plannen. Alle anderen kunnen de geplande afspraak voor vaccinatie door de huisarts gewoon laten staan.