Spring naar content

26 januari 20:00 uur COVID-webinar: anti-virale medicatie, thuisbehandeling en omikronvariant

Op woensdag 26 januari om 20:00 faciliteren de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het RIVM in samenwerking met MedischeScholing.nl weer een gratis, geaccrediteerd COVID-webinar voor zorgprofessionals. Thema’s die we bespreken zijn de omikronvariant, anti-virale medicatie en thuisbehandeling.

Inschrijven kan via MedischeScholing.nl.

COVID-19 omikronvariant

Met meer dan 200.000 positieve testuitslagen in een week, telden de maanden november en december het hoogste aantal positieve tests sinds het begin van de pandemie (1,2). Wat kunnen we van de omikronvariant verwachten? De virologie, epidemiologie, symptomatologie, behandeling en eventuele orgaan- en lange termijnschade wordt aan de hand van de laatste studies besproken. Verloopt het genezingsproces vergelijkbaar met andere varianten, zijn patiënten meer zuurstofbehoeftig en is er orgaanschade? Het webinar is zoals u gewend bent praktijkgericht zodat u erna de antwoorden kent op veelvoorkomende vragen die u kunt verwachten in de spreekkamer.

Antivirale medicatie

Welke antivirale medicatie tegen COVID-19 komt er op de markt en wat kunnen we hiervan verwachten in de behandeling in de eerste- en tweedelijnszorg? Welke studies lopen op dit moment en wat is het verwachte ‘Number needed to treat’ in relatie tot de kosten? We proberen u tijdens dit item op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen zodat u beter voorbereid bent op vragen van patiënten.

Thuisbehandeling

Er wordt gezocht naar oplossingen op de lange termijn om de druk op ziekenhuizen te verlagen, zodat reguliere zorg daar doorgang kan vinden. Thuisbehandeling is daar één van. Wat zijn de mogelijkheden van thuisbehandeling bij COVID-19 t.a.v. herstelzorg? Onder welke omstandigheden is het mogelijk om mensen eerder naar huis te sturen en welke invloed heeft dit op het herstel? We bespreken een voorbeeld van hoe de eerste- en tweedelijns zorgprofessionals als één team samenwerken rondom de thuisbehandeling van COVID-19.

Welke vragen heeft u?

Om zo goed mogelijk te monitoren wat er speelt in de praktijk tijdens de coronacrisis, wordt er gewerkt met een vragensysteem voorafgaand aan ieder webinar. U kunt hier prangende vragen achterlaten, vragen van collega’s liken of juist reageren. Zodoende weten wij welke vragen het meeste leven en in welke zwaarte. Dit is niet alleen voor het webinar, maar ook voor de beleidsmakers noodzakelijk om snel in te kunnen spelen op de vragen vanuit het werkveld.

Zo werkt het vragensysteem:

  1. Log in op medischescholing.nl
  2. Klik op ‘Inschrijven’ bij het webinar van 26 januari. Dit kan via de link in dit bericht, of via de homepage van MedischeScholing.nl, het webinar staat hier uitgelicht.
  3. Laat uw vraag achter op het discussieplatform. Bekijk na het stellen van uw vragen de lijst met vragen die reeds gesteld zijn door collega’s.
  4. Klik op het ‘duimpje’ omhoog om een vraag van een collega te ‘liken’.
  5. De vragen met de meeste likes worden meegenomen in het webinar.

Luistert u het webinar liever terug als podcast? 

De audio van het webinar komt een dag later gratis beschikbaar op de app Medicast. U kunt de app gratis downloaden voor Android of iOS en inloggen met uw MedischeScholing account. U heeft de uitnodigingscode MEDICAST22 nodig. De podcast is niet geaccrediteerd.

Nieuws over corona

Als je in de zorg werkt en direct contact hebt met patiënten, dan kun je dit najaar een coronaprik halen

Tijdens de landelijke ledenvergadering op dinsdag 30 mei werden de afgevaardigde ambassadeurs bijgepraat over de ontwikkelingen in de structurele bekostiging

Op 4 april 2023 komt er een einde aan de “corona opt-in”, de tijdelijke maatregel waardoor er meer medische gegevens