Spring naar content

4 tips om uw gegevens te beschermen tegen digitale dreiging

De oorlog in Oekraïne speelt zich ook in de digitale wereld af. Er zijn geen aanwijzingen dat er op dit moment gerichte digitale aanvallen plaatsvinden op Nederlandse zorgaanbieders. Wel raden we u aan om extra alert te zijn, want ook ongerichte aanvallen kunnen grote impact hebben, plus de situatie kan snel veranderen. We geven u enkele praktische adviezen over wat u kunt doen om uw gegevens te beschermen.

Voor actuele informatie over de situatie: Z-Cert (het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg) bericht regelmatig over de dreiging van de oorlog in Oekraïne voor de digitale systemen van Nederlandse zorgaanbieders.

Tips: houd uw systemen up-to-date

Enkele praktische adviezen om uw informatie te beveiligen:

  1. Zorg ervoor dat u alle beschikbare updates van uw systemen zo snel mogelijk uitvoert.
  2. Maak een offline back-up van gevoelige gegevens. Denk hierbij aan patiëntgegevens (wellicht dat uw HIS leverancier hier ook mogelijkheden voor biedt), personeelsgegevens en andere data die u in geval van problemen niet wilt kwijtraken.
  3. Vraag uw netwerkleverancier om domeinen en IP-adressen (zowel internet als mail) van Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne te blokkeren. Dit wordt geofencing genoemd.
  4. Informeer medewerkers om extra alert te zijn op phishing mails en andere verdachte berichten.

Meer weten over veilig omgaan met gegevens?

Informatiebeveiliging is altijd van groot belang binnen de huisartsenzorg. Lees meer tips op onze webpagina ‘Veilig omgaan met gegevens in de praktijk’.

Nieuws

Zorg dat in het belang van de kwaliteit van zorg professionals altijd inzicht hebben in medicatiegegevens van patiënten, tenzij een

Dinsdag 18 april heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Het streven

Na vier jaar is het programma OPEN op 31 december 2022 afgerond. OPEN is een initiatief van InEen, NHG en