Spring naar content

Duurzame tips om energie te besparen

Ook de energierekening van úw praktijk kan dit jaar flink hoger uitvallen. Benieuwd naar duurzame tips en maatregelen om het energieverbruik in uw huisartsenpraktijk te verminderen? Bekijk dan de quick wins in ons e-boek De Groene Huisartsenpraktijk.

Huisartsenpraktijk

Wat kunt u zelf doen?

Met een aantal simpele maatregelen kunt u al snel besparen op energie. Zo draagt u bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot én kunt u energie besparen.  

  • zet de CV installatie op <60 graden en programmeer deze op dag-/nacht- en weekendstand;
  • vervang alle gloei- tl- en hallogeenlampen door ledverlichting. Voor fiscaal voordeel, zie de EIA-regeling;
  • schakel apparatuur (computers, beeldschermen, printers) aan het eind van de dag uit. U bespaart al gauw tot 300 kWh aan stroomverbruik per jaar per spreekkamer;
  • maak een inventarisatie van uw elektronische apparaten en kijk naar het jaar waarin u deze heeft aangeschaft en welk energielabel deze hebben. Overweeg oudere apparaten met een laag label te vervangen. Per labelstap bespaart u 10 tot 20% elektriciteit.

Meer tips?

Alles over duurzaamheid leest u in het e-boek ‘De groene huisartsenpraktijk’. Blader naar Hoofdstuk 4, ‘Quick wins’ voor meer tips om energie te besparen.

Fiscale regelingen en subsidies

Wist u dat er allerlei fiscale regelingen en subsidies zijn als het gaat om energiebesparende maatregelen? We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Verduurzamen van uw praktijk(voering)

Wilt u in 2022 aan de slag met het verduurzamen van uw praktijk(voering)? Overweegt u bijvoorbeeld zonnepanelen om eigen stroom te generen of vegetatie op het dak als extra isolatielaag? Het e-boek staat vol met handvatten, tips en uitleg hoe u dit kunt aanpakken.

Meer informatie of advies?

Neem contact op met LHV Bouwadvies.

Nieuws

Aan welke minimale technische eisen moet een huisartsenpraktijk voldoen? U vindt alle informatie in de vernieuwde LHV-bouwnorm 2021. De Bouwnorm is aangevuld met de nieuwste inzichten, zodat u rekening kunt houden met de specifieke vereisten die de huisartsenzorg stelt aan ontwerp, inrichting en bouw.

Veel huisartsenpraktijken barsten uit hun voegen. Maar nieuwe ruimte is nauwelijks te vinden en de huur- of koopprijzen zijn ver boven het budget van een huisartsenpraktijk. De zorg in de wijk, dichtbij de patiënt, komt in het gedrang. We ontvangen steeds meer signalen van leden over de huisvesting van hun (te starten) praktijk. De signalen komen niet alleen uit de steden, maar uit het hele land.

Wilt u aan de slag met het verduurzamen van uw praktijk(voering)? In het nieuwe e-boek ‘De groene huisartsenpraktijk’ leest u welke maatregelen u vandaag al kunt nemen om uw energieverbruik, CO2-uitstoot, waterverbruik en watervervuiling te reduceren. U leest in het e-boek over de ervaringen van vier huisartsen die hun praktijk hebben verduurzaamd en u krijgt handvatten om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid in uw praktijk.