Spring naar content

Ledenblad De Dokter: dit leest u in de nieuwste editie

Ledenblad De Dokter: dit leest u in de nieuwste editie

09 november 2021

Donderdag 11 november ontvangen alle leden de nieuwe editie van De Dokter thuis. Margarita Tukker, derdejaars huisarts in opleiding in Hoensbroek, neemt u alvast mee door het nieuwe nummer.

“Na de overstromingen in Zuid-Limburg heb ik besloten mij nog actiever in te zetten voor duurzaamheid. Ook huisartsen kunnen iets doen tegen de klimaatverandering. De medische sector veroorzaakt namelijk een flinke CO2-uitstoot. Daarom ben ik heel blij dat De Dokter hier aandacht aan besteedt met het artikel ‘Een groenere praktijk’.”

Ook huisartsen kunnen iets doen tegen de klimaatverandering.

Margarita Tukker

“Ik wil alle huisartsen oproepen om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Laten we de ecologische voetafdruk van de zorgsector verkleinen en zo min mogelijk schade veroorzaken voor mens en planeet. De klimaatverandering gaat gepaard met weersextremen. Daar worden mensen ziek van. Kijk bijvoorbeeld naar de oversterfte tijdens een hittegolf.

Ik zit in de werkgroep duurzaamheid van LOVAH, de vereniging van huisartsen in opleiding. Wij organiseren webinars en zetten projecten op om mensen bewust te maken van het belang van duurzaamheid, ook in de huisartsenpraktijk. Je pand verduurzamen is één ding, maar er is veel meer mogelijk. Neem de fiets als je naar je werk gaat of visites doet. Wees zuinig met papier, verminder het verpakkingsmateriaal en maak congressen vleesvrij. Alle stapjes, hoe klein ook, kunnen helpen om de CO2-uitstoot te verlagen.

Wat mij betreft zou er in elk nummer van De Dokter aandacht voor duurzaamheid mogen zijn. Dit onderwerp gaat ons allemaal aan. Ik hoop dat iedereen het E-book ‘De groene huisartsenpraktijk’ gaat lezen.”

Ook in deze editie:

  • Nieuwe initiatieven in de huisartsenzorg
  • Op weg naar nieuwe bekostiging
  • 5 vragen: Datalek melden of niet?

Nieuws

Geen vanzelfsprekendheid

De afgelopen weken is er het nodige in de media verschenen over huisartsen die te maken kregen met bedreigingen en vandalisme. Omdat zij zich uitspreken over de corona-aanpak, omdat ze zich inzetten voor een hogere vaccinatiegraad, of ‘gewoon’ – zonder duidelijke aanleiding – omdat ze hun werk doen. De impact van die dreiging op deze huisartsen, hun medewerkers en de mensen om hen heen is enorm. Agressie tegen zorgverleners is volstrekt onacceptabel. En hoewel het helaas vaker gebeurt, mogen we er nooit blasé over gaan doen. We moeten ons daar als samenleving met zijn allen over blijven uitspreken: dit kan echt niet!

Donderdag 11 november ontvangen alle leden de nieuwe editie van de Dokter thuis. Margarita Tukker, derdejaars huisarts in opleiding in Hoensbroek, neemt u alvast mee door het nieuwe nummer.

Huisartsen zitten met de handen in het haar om de bezetting van hun praktijk rond te krijgen. Door inhaalzorg en een alsmaar stijgende zorgvraag is het er drukker dan ooit, terwijl gaten in het rooster niet te vullen blijken. Voor de meeste huisartsen is de werkdruk toegenomen en driekwart vindt de werkdruk echt te hoog, blijkt uit LHV-onderzoek. LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld: ‘Ruim de helft van de huisartsen heeft minder energie en er zijn nauwelijks mogelijkheden om te herstellen. We moeten deze negatieve spiraal doorbreken, als we de huisartsenzorg toegankelijk willen houden’.