Spring naar content

Praktische tips voor het organiseren van niet-coronazorg

Praktische tips voor het organiseren van niet-coronazorg

7 april 2020

Naast alle zorg voor patiënten met een (mogelijke) Covid-19-besmetting, zijn er ook nog veel patiënten met andere klachten die aandacht vragen van de huisarts en het team in de huisartsenpraktijk. Sommige van die klachten kunnen niet (langer) worden uitgesteld. Hoe kunt u op een goede en veilige manier de zorg voor deze patiënten organiseren? LHV en NHG hebben daarvoor de praktische tips voor de huisartsenpraktijk uitgebreid.

Veel huisartsenpraktijken hebben inmiddels gescheiden patiëntenstromen georganiseerd, zodat de patiënten met (mogelijke) Covid-19-besmetting niet in contact komen met andere patiënten en de huisartsenzorg geclusterd plaats kan vinden.

Veilige manier

Hoewel het in sommige praktijken nog steeds zeer druk is met coronazorg, geven andere praktijken aan weer ruimte te zien voor zorgverlening aan andere patiënten. Zij vragen zich af hoe ze – met alle richtlijnen en maatregelen die er momenteel gelden – dat op een goede en veilige manier kunnen doen.  

LHV en NHG hebben daarvoor de Praktische tips voor in de huisartsenpraktijk uitgebreid. Zo vindt u daarin nu tips over triage, vormen van consult-op-afstand, over het regelen van een ‘schoon spreekuur’ (als de situatie in uw praktijk dat nu toelaat) en de mogelijke inzet van de praktijkondersteuners.

Meer informatie vindt u in het dossier coronavirus.

Nieuws

Op deze pagina vindt u alle actuele informatie voor huisartsen over het coronavirus (COVID-19).

Pas een kleine twee weken aan het werk voor de LHV en in de gesprekken met huisartsen tekent zich al een rode draad af. Voorzitter Mirjam van ’t Veld hoort en ziet de toenemende druk op de huisartsenpraktijk: “De vele, vele telefoontjes, inhaalzorg, het niet rond krijgen van de personele bezetting in de zomer. En niet te vergeten, de tweede vaccinatieronde die ook volop bezig is. Veel huisartsen en de medewerkers zitten echt aan hun taks, dat is duidelijk.”

Mensen die één prik van AstraZeneca hebben gehad, krijgen de keuze of zij voor de tweede prik weer AstraZeneca willen of het vaccin van Pfizer. Mensen die de voorkeur geven aan een tweede prik met Pfizer, kunnen vanaf 16 juli de GGD bellen om een afspraak te plannen. Alle anderen kunnen de geplande afspraak voor vaccinatie door de huisarts gewoon laten staan.