Binnenkijken bij huisartsenpraktijk in voormalige kerk

 

Het kapelletje, de glas-in-loodramen, de kerkbanken en vooral het monumentale exterieur herinneren duidelijk aan de oorspronkelijke, religieuze functie van Gezondheidscentrum Korte Akkeren in Gouda. “Als ik een rondleiding geef, word ik me daar soms ineens weer van bewust”, zegt huisarts Michiel van Zadelho, een van de huisartsen van praktijk Korte Akkeren.

“Onze eerste gedachte in een toen nog lege kerk was: hoe kun je hier ooit een praktijkruimte van maken? Dat is prachtig gelukt, waarbij het gebouw authentiek is gebleven. Maar als je er iedere dag werkt, is het gebouw in de eerste plaats natuurlijk een gezondheidscentrum.” Het bisdom, dat een van de drie katholieke kerken van Gouda moest afstoten, stelde als voorwaarde bij de verkoop dat het gebouw een functie moest krijgen in het belang van de wijk en de gezondheid van mensen, vertelt Gerrie van der Klooster, eveneens huisarts bij praktijk Korte Akkeren. “De woningbouwvereniging, die de kerk in 2005 kocht, heeft alle zorgdisciplines uit de wijk bijeengeroepen.” In deze periode is Stichting Gezondheidscentrum Korte Akkeren opgericht. Deze Stichting huurt het gebouw van de woningbouwvereniging en verhuurt delen door aan de diverse disciplines.

Ook aan de aanpassing van het gebouw stelde het bisdom voorwaarden: er moet desgewenst ooit weer een kerk van te maken zijn. Van der Klooster: “De wijwaterbakjes zijn dus afgedekt in plaats van afgebroken.” Er bleef een kapelletje intact, waar mensen kunnen bidden of een kaarsje branden. Dat gebeurt dagelijks. “Mensen die de kerk missen, zijn blij dat ze nog wel in de kapel terechtkunnen”, zegt Van der Klooster. Van Zadelho : “Bovendien heeft het gebouw nu zo’n belangrijke sociale functie in de wijk, dat het eigenlijk weer een soort kerk is.” Zo zijn er gymochtenden en een wekelijkse koffieochtend voor ouderen en bijeenkomsten voor Marokkaanse moeders over bijvoorbeeld leefstijladviezen en opvoeding.