Voor en door huisartsen
 

Binnenkijken - Gezondheidscentrum Slochteren

 

Gezondheidscentrum SlochterenHet gezondheidscentrum van Slochteren is voor een plattelandsgebied behoorlijk compleet, zegt huisarts Harry Fey, die samen met Wieke van der Wal een duopraktijk in het centrum heeft. Ze worden vergezeld door fysiotherapie, logopedie, verloskunde en een diëtiste. Het pand is nu vijf jaar in gebruik.

De ontwikkeling richting geïntegreerde eerstelijns zorg tekende zich in 2008, 2009 al duidelijk af. Dat was voor de huisartsen, die met hun apotheekhoudende praktijk ernstig ruimtegebrek hadden, reden om samen met de fysiotherapeuten een nieuw centrum op te zetten. De andere partijen haakten gaandeweg aan.

“Ons gezondheidscentrum is lang en smal, een vorm die door het perceel werd afgedwongen”, zegt Fey. Hij is trots op de sfeer in het centrum. “De kleuren, de inrichting – daar geniet ik nog steeds enorm van als ik binnenkom. De uitstraling is vriendelijk en open, vinden ook de patiënten. Daar heeft de Bouwadviesgroep van de LHV trouwens een belangrijke rol in gespeeld. Die heeft met ons nagedacht over een optimale indeling van de ruimte.” Fey zou vijf jaar later niets weten dat hij anders had willen doen in opzet of inrichting. “De klimaatbeheersing is in warme zomers wel wat problematisch; daarom overwegen we nu om koelunits op het dak te plaatsen.”

Vorig jaar zat Fey tijdens het spreekuur met een oudere mevrouw te praten toen ze ineens een knal hoorden en een korte trilling voelden. Op zijn vraag: “Wat was dat?” antwoordde de patiënte: “Dát, dokter, is nu een aardbeving.” “We zitten in het aardbevinggebied, al is het niet in het hart ervan. Ons gebouw lijkt er door de staalconstructie goed tegen bestand. Daar hebben we mazzel mee. Maar in de spreekkamer hoor ik regelmatig andere verhalen, van mensen die hun huis niet kwijtraken of in fi nanciële moeilijkheden zitten. De bevingen geven stress, al is dat in veel gevallen gelukkig wel in combinatie met noordelijke nuchterheid.”