Binnenkijken - Spreek-behandelkamer

 

In de huisartsenpraktijk van Jeu van Sint Fiet in Maastricht voert kunst de boventoon. Ruim tien jaar geleden kreeg kunstenaar Joep van Lieshout volledig carte blanche om de huisartspraktijk in te richten. Natuurlijk met de tips en richtlijnen van de LHV-Bouwadviesgroep in het achterhoofd. Jeu van Sint Fiet: "Joep heeft dus rekening gehouden met dokterslijnen en patiëntenlijnen en de eisen aan droge en natte gedeelten."

In 2004 werd Mediville I geopend, met onder meer de spreek-behandelkamer van de huisarts zelf. De hoofdkleur is hier oranje. In 2013 is de praktijk uitgebreid en is Mediville II geopend, overwegend in ivoorwit en meer futuristisch-functioneel ontworpen. De wachtkamer heeft een licht koepel, die de verbinding tussen het aardse en het universum symboliseert.

Van Sint Fiet: "Hoofddoel is dat de patiënt zich op z'n gemak voelt en dat medewerkers het fi jn vinden om hier te werken. En ikzelf natuurlijk ook. Met kunst om me heen, zorg ik voor mijn eigen werkplezier en kan ik mijn werk beter doen. Kunst leidt tot gezondheidswinst."

Eén van de kunstobjecten in zijn spreekbehandelkamer is een transparante doktersko er, gemaakt door Ted Noten. "Daar zijn mijn eerste doktersinstrumenten in verpakt." Voor kinderen is het een fantastisch object om tijdens het consult naar te kijken. "Terwijl zij zich aan de koffer vergapen, kan ik rustig met de ouders praten."

BijlageGrootte
PDF-pictogram Binnenkijken622.25 KB