Binnenkijken - Wachtkamer Gezondheidsplein De Bolle Bieste

 

Ruim honderd meter verderop in dezelfde straat, maar een wereld van verschil. Huisartsen Edy de Jong en Suzan Spoelstra verhuisden dit voorjaar met hun praktijk De Bolle Bieste van de Rembrandtlaan 4 in Zwolle naar nummer 10. Dat betekende: van ruim 90 vierkante meter naar een tien keer zo groot ‘Gezondheidsplein’. Het nieuwe gebouw, een voormalig wijkcentrum, is bewust geen ‘gezondheidscentrum’ genoemd, vertelt De Jong. "Ons Gezondheidsplein is een soort marktplaats voor vragers en aanbieders van eerstelijns zorg, en waar ook ruimte is voor ontmoeting van mensen uit de wijk." De buurt dankt haar naam aan de vroeger wat hoger liggende grond; mensen hielden er de voeten droog. De Jong: "Dat past mooi bij onze visie. Wij streven ernaar dat mensen het hoofd boven water houden."

De huisartsenpraktijk, de apotheek - een nieuwe, tweede vestiging van de apotheek aan de andere kant van de wijk - en de fysiotherapeut vormen het fundament. Daarnaast zijn er diverse zorgverleners die een of meer dagdelen in het gebouw te vinden zijn zoals Buurtzorg, een diëtiste, een verpleegkundige die gespecialiseerd is in verslavingszorg en een interculturele psychiater. De Jong: "In principe kan iedere eerstelijns zorgverlener ruimte bij ons huren. Misschien kunnen we ruimte bieden aan de sociale wijkteams die in oprichting zijn, of groepsactiviteiten voor de wijk organiseren, zoals een beweegprogramma."

De patiënten van praktijk De Bolle Bieste zijn zeer te spreken over de nieuwe locatie, die vrolijk en licht is. De zorgverleners in het pand profiteren ook steeds meer van elkaars aanwezigheid. "Het onderlinge contact is heel naturel; we merken nu al dat dat tijd bespaart. Bovendien sluit het perfect aan op de ontwikkelingen in de zorg: het is al een paar keer voorgekomen dat we door een gezamenlijke aanpak een patiënt niet naar de tweede lijn hoefden te verwijzen."