Koester de doktersassistente

 

Nog steeds is de doktersassistente (m/v) ‘het kloppend hart van de praktijk’. Maar voor hoelang nog? Haar functie is intussen sterk veranderd en een tekort dreigt. Hoe zorg je er als huisarts voor dat de assistente vakkundig haar werk kan blijven doen? ‘De huisarts kan het leidinggeven er niet meer even bij doen.’

Vraag een willekeurige huisarts naar zijn mening over zijn doktersassistente en 99 van de 100 keer vallen er termen als ‘spin in het web’ en ‘duizendpoot’. Huisartsen, ze zeggen het keer op keer, kunnen niet zonder hun assistente(s). Met 15.000 (!) zijn ze, de doktersassistentes. Een aantal waarmee ze veruit de grootste beroepsgroep zijn in de huisartsenzorg. Al deze doktersassistentes, voornamelijk vrouwen, houden samen een paar duizend huisartsenpraktijken draaiend. Onder hen bevinden zich talloze gedreven, deskundige en ambitieuze professionals. Dat beeld rijst direct op uit de aanmeldingen die De Dokter ontving voor de coverfotosessie van deze editie. Een greep uit de kwalificaties: ‘kartrekker’, ‘de frontlinie van onze praktijk’ en ‘berekend op de grillen en grollen van negen verschillende huisartsen’. Assistenten ‘bewaken de grenzen van onze organisatie’, zijn ‘het kloppend hart van de praktijk’ en simpelweg ‘onmisbaar’.

Bekijk het volledige artikel met een collage van de inzendingen voor de coverfotosessie en het winnende team van huisarts Nicky Martens.