LHV-voorzitter Kalsbeek: 'De nieuwe afspraken zijn een geweldige stap vooruit'

 

LHV-voorzitter Ella KalsbeekMinder formulieren, minder indicatoren en meer samenwerken. Het resultaat van drie zomermaanden hard doorwerken werd op 5 oktober aan minister Edith Schippers gepresenteerd. Het roer gaat om. LHV-voorzitter Ella Kalsbeek zat de stuurgroep voor waaraan alle betrokken partijen deze zomer deelnamen. “Het is een enorme stap vooruit, er gaat heel veel veranderen.”

Als er één ding is wat Ella Kalsbeek wil benadrukken in een terugblik op de totstandkoming van de nieuwe afspraken, dan is dat wel dat ze een gezamenlijk succes zijn van alle partijen die zich ervoor hebben ingezet.“We hebben het heel erg sámen gedaan.”

Tijdens een debat op 10 juni in De Rode Hoed in Amsterdam, op initiatief van de actiecomité Het Roer Moet Om, gingen huisartsen, politiek, toezichthouders en verzekeraars met elkaar in debat. Iedereen vond dat er wat moest gebeuren. De ochtend erna maakte Kalsbeek al in de auto een belrondje en nam zij samen met NHG en InEen het initiatief voor het vervolg. “We planden snel een bijeenkomst. En hoewel het allemaal mensen met volle agenda’s zijn, was iedereen daarbij aanwezig. We hebben direct afgesproken om in drie themagroepen aan de slag te gaan: kwaliteit, bureaucratie en samenwerking & gelijkwaardigheid. Daar is dus de hele zomer, tot in de weekenden toe, aan gewerkt. Op 1 oktober moest er een plan liggen en dat is ons gelukt. Veel veranderingen gaan al per 1 januari 2016 in, andere verbeterplannen worden de komende maanden verder uitgewerkt. Daar gaan huisartsen heel veel van merken, al zal dat op onderdelen niet meteen morgen zijn.”

Lees verder in het volledige artikel