'Praktijken laten soms omzet liggen'

 

Huisarts Manon Bleumink (links) volgde de workshop samen met assistente Irma van IttersumDe financiële en patiëntenadministratie: weinig huisartsen lopen er echt warm voor, maar het is wél belangrijk. Hoe richt je een logisch en efficiënt proces in? En hoe voorkom je dat het misgaat?

Ik ben al een tijd actief als waarnemer, maar toen ik dit jaar een eigen praktijk startte, merkte ik dat ik eigenlijk maar heel weinig benul had van de financieeladministratieve kant van het verhaal. Ik stuurde tot dan toe alleen maar een factuur naar de huisartsen die ik verving. Declareren bij zorgverzekeraars? Nooit gedaan. Die lacune moest dus snel opgevuld worden.”

Huisarts Sander Gransjean uit Pijnacker is geen uitzondering, zegt Betty Bosman, docent aan de LHV Academie. Zij verzorgt daar sinds dit jaar de cursus ‘Uw patiëntenen financiële administratie op orde’ waarvoor ook Gransjean zich aanmeldde. Volgens Bosman is er in vrijwel iedere praktijk winst te behalen. “Werkprocessen zijn niet altijd logisch georganiseerd in de huisartsenpraktijk. De taken zijn te versnipperd, er wordt gedelegeerd zonder duidelijke afspraken wie wat doet. Mensen doen wat ze kunnen maar ze zijn er niet voor opgeleid. Bovendien moet het werk ook gebeuren onder tijdsdruk. En keuzes maken is belangrijk: soms wordt er veel tijd besteed aan het verwerken van afwijzingen van declaraties, terwijl een afwijzing krijgen eenvoudig te voorkomen is. Ook is er nogal eens financiële winst te behalen. Zelfs in de praktijken waar iedereen tevreden is, kan het zijn dat er onbewust omzet blijft liggen.”

Lees verder in het volledige artikel

Uw patiënten- en financiële administratie op orde De ervaring leert dat zelfs huisartsenpraktijken die goed lijken te draaien, inkomsten mislopen. Module 1 van de training ‘Uw patiënten- en financiële administratie op orde’ leidt ertoe dat uw praktijk efficiënter werkt. Module 2 is een vervolgworkshop waarin u voornamelijk praktisch aan de slag gaat. Meer informatie