Waar moet een startende waarnemer op letten?

 

Vers van de opleiding of hidha met een stukje week over? Voor veel huisartsen is waarnemen een aantrekkelijke start. Waar moet je op letten? De onlangs door de LHV uitgebrachte, vernieuwde Waarneemgids bevat handige checklists en antwoorden op tientallen vragen.

Tip: download de waarneemgids (exclusief voor LHV leden)

1. Hoe vind je (voldoende) werk?
Belangrijk advies bij het zoeken naar een praktijk voor waarneming is: wees flexibel. Beperk je niet tot de regio waar je woont of werkt. Leer nieuwe regio's kennen die misschien interessant zijn om je later in te vestigen. Denk ook eens aan andere plekken waar huisartsen werkzaam zijn, zoals GGZ-instellingen of Defensie.

Als waarnemer moet je voor je herregistratie diensten doen. Dat is het makkelijkst op een huisartsenpost. Je kunt je bij meerdere posten aansluiten. Het is belangrijk dat opdrachtgevers je weten te vinden, dus investeer in het opbouwen van een netwerk. Zoek contact met collega's, je opleider, huisartsen in en buiten je regio en word lid van een Wagro.

2. Waar moet je zoeken?
Als waarnemer kun je je inschrijven op speciale websites zoals waarneembemiddeling.nl en bij bemiddelingsorganisaties als de Zorgintermediair. Sommige bemiddelingsorganisaties vragen inschrijfgeld, andere vragen bemiddelingskosten per dag of dienst. Kijk ook geregeld op HAweb, want daar worden regelmatig waarnemingen aangeboden.

3. Wat moet je beroepsinhoudelijk regelen voor je begint als waarnemer?
Als je net van de opleiding komt, moet je je inschrijven in het RGS-register (knmg.nl/rgs). Zodra dat is gebeurd, krijgt het BIG-register (waar je al staat ingeschreven als basisarts) daarvan een melding. Na registratie heb je recht op de wettelijk beschermde titel 'huisarts' en val je onder het tuchtrecht van de beroepsgroep.

4. Als waarnemer ben je zzp'er. Wat moet je daarvoor regelen?
Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel, vraag bij de Belastingdienst een VAR-wuo aan en meld je aan bij de Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen (voor de verplichte pensioenregeling). Verder is het verstandig om je te verzekeren voor beroeps- en particuliere aansprakelijkheid, rechtsbijstand en arbeidsongeschiktheid. Vanzelfsprekend is het noodzakelijk een goede financiële administratie op te zetten. Voor de meeste handelingen van de huisarts is geen btw-afdracht verplicht, maar voor sommige handelingen wel. Check dit bij je boekhouder of accountant.

5. Hoe bepaal je je tarief?
Welk tarief je voor je werkzaamheden vraagt, is onderwerp van onderhandeling met de praktijk waar je gaat werken. In de LHV-rekenhulp Waarneemtarief kun je een aantal gegevens invullen, zoals het maandsalaris dat je zou willen verdienen. Het model berekent dan het tarief waarmee je een onderhandeling kunt ingaan. Ook bij huisartsenposten is het tarief vrij onderhandelbaar, al hanteren die wel vaak standaardtarieven. Vraag ernaar bij het secretariaat van de HAP.

Alle ins en outs weten over het starten als waarnemer? Bestel de nieuwe LHV-Waarneemgids.