De Dokter, nr. 1 - jaargang 12

 

februari 2021

In deze uitgave
Ledenblad De Dokter geeft een actueel beeld van de thema’s die u als huisarts raken. In deze uitgave onder andere de volgende onderwerpen: politieke partijen over de huisarts, COVID-vaccinaties en Meer Tijd voor de Patiënt.


Op deze pagina vindt u een selectie van de artikelen uit De Dokter van februari 2021. Wilt u alle artikelen lezen? Voor leden: download deze uitgave. Voor niet-leden:

 

De coronacrisis gooide de agenda van Judith van Empel helemaal om. Zat ze als senior communicatieadviseur en persvoorlichter vóór de coronacrisis al niet te duimendraaien, het afgelopen jaarbepaalde de dagelijkse hectiek vaak last-minute wat ze voorrang moest geven. ‘Het is heel fijn om in de enorme informatiestroom iets te kunnen betekenen voor huisartsen.’
Versterk de huisartsenzorg. Dat is de oproep van negen huisartsenorganisaties aan de politieke partijen die op 17 maart meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Corona heeft de urgentie ervan alleen maar verhoogd. De Dokter maakte een rondje langs de partijen. Centrale vraag: hoe willen jullie de (huisartsen)zorg versterken?
Het waren weken van onrust, hectiek en pittige gesprekken. Het LHV-bestuur moest in januari alles uit de kast halen om te zorgen dat huisartsen, net als andere zorgverleners in de acute zorg, een vaccin konden krijgen. LHV-bestuurder Carin Littooij blikt met gemengde gevoelens terug op het proces.
Natuurlijk moeten patiëntgegevens en andere gevoelige informatie digitaal achter slot en grendel. Maar veilig omgaan met gegevens in de huisartsenpraktijk is ‘zeker niet alleen high tech’, zegt Johan Snijders, ICT-beleidsmedewerker bij de LHV. ‘Kunnen patiënten niet meekijken op het scherm van de assistente? Laat niemand papieren met medische gegevens achter bij de printer? Informatiebeveiliging gaat voor een belangrijk deel over gedrag en is daarom ook een kwestie van boerenverstand.’
Tachtig procent van de huisartsen is in coronatijd met langere consulten gaan werken. Bijna zestig procent wil niet meer terug. Maar lukt dat als na corona de drukte ín de praktijk weer toeneemt? De LHV-Handreiking Meer tijd voor de patiënt helpt huisartsen structurele oplossingen te vinden. Want juist nu is het tijd om overal in het land pilots te beginnen.