De Dokter, nr. 3 - jaargang 10

 

mei 2019

In deze uitgave
Ledenblad De Dokter geeft een actueel beeld van de thema’s die u als huisarts raken. In deze uitgave onder andere de volgende onderwerpen: agressie in de huisartsenpraktijk, de verpleegkundig specialist en de (zichzelf) coachende huisarts.

 

Op deze pagina vindt u een selectie van de artikelen uit De Dokter van mei 2019. Wilt u alle artikelen lezen? Voor leden: download deze uitgave.

Een huisarts wil goede zorg leveren aan patiënten. Die motivatie is de beste motor achter het werken aan goede kwaliteit van zorg. Een doordacht kwaliteitsbeleid kan ook nog eens tijdwinst opleveren. De LHV publiceerde onlangs samen met InEen en het NHG een gezamenlijke visie op het kwaliteitsbeleid in de huisartsenzorg.
Enkele jaren geleden stond de 41-jarige huisarts Anneloes* op een kruispunt in haar leven en loopbaan. Een korte maar krachtige workshop bood haar een opening. ‘Ik realiseerde me dat ik klem zat in het concept dat ik altijd van de huisartsenzorg had gehad. Toen ik dat losliet, ontstond er ruimte voor alternatieven.’
Agressie in de huisartsenpraktijk neemt toe. Met name de assistentes krijgen aan de balie en de telefoon soms nogal wat voor hun kiezen. Wat betekent ‘goed werkgeverschap’ in dezen en hoe voorkom je – ook in de spreekkamer – dat een situatie escaleert? Huisartsen Nel Blessing en Astrid Dumont en trainer Frank van As geven hun mening.
Het is in een snel tempo gegaan: de uitbreiding van het huisartspraktijkteam naar een team van vaak meer huisartsen en een breed ondersteunend team. Na de introductie van de POH, POH-GGZ, praktijkmanager en de praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (PVH), wordt ook de verpleegkundig specialist (VS) steeds bekender. De inzet van een VS blijkt één van de oplossingen om het hoofd te bieden aan de drukte in de huisartsenpraktijk.