Voor een gezonde huisartsenzorg
 

De Dokter, nr. 5 - jaargang 8

 

juli 2017

In deze uitgave
Ledenblad De Dokter geeft een actueel beeld van de thema’s die u als huisarts raken. In deze uitgave onder andere de volgende onderwerpen: Is uw team klaar voor de toekomst?, Financiering 2018 en beveiliging van patiëntgegevens.

 

Op deze pagina vindt u een selectie van de artikelen uit De Dokter van juli 2017. Wilt u alle artikelen lezen? Blader dan online door het blad.

Voor leden: Download deze uitgave en voor niet-leden:

Zoek contenttype
Webpagina
De toekomst van de huisartsenzorg laat zich niet makkelijk voorspellen. Hoe bereid je je praktijk en je team daarop voor? De rode draad in een rondgang langs betrokkenen: ontwikkel een eigen visie op de praktijk en bouw aan een sterk en goed geschoold ondersteunend team. ‘Scholing maakt mensen flexibel en dat hebben we met een onvoorspelbare toekomst hard nodig.’
Een selfie of een groepsportret? Helpt spiegelinformatie om de kwaliteit van de praktijkvoering op een hoger plan te brengen? Is zo’n blik in de spiegel onmisbaar om als huisarts te kunnen reflecteren op wat je doet? Of is het hachelijk om een oordeel te baseren op kale cijfers die ruis kunnen bevatten? Drie huisartsen, drie meningen.
Een nieuw meerjarenakkoord vraagt een nieuwe minister van VWS en dus een nieuw kabinet. Maar zover is het nog niet. Daarom ligt er nu een akkoord voor één jaar over de bekostiging van de huisartsenzorg, met reële ruimte om knelpunten in de zorg aan te pakken. Gaan de ziekenhuizen en zorgverzekeraars meewerken om die ruimte te benutten? LHV-voorzitter Ella Kalsbeek over de kansen en knelpunten van het ‘tussenakkoord’.
Er is nieuwe wetgeving op komst voor het beveiligen van elektronische patiëntgegevens. Gegevens moeten beveiligd worden volgens de laatste stand van de techniek. Vijf vragen over de nieuwe eisen.
Zin om in de zomer na het werk langs het strand te lopen, een wandeling door de bossen te maken of te zeilen op het Veerse Meer? Grijp je kans om een paar weken waar te nemen in een praktijk op Texel, Walcheren, Drenthe of Friesland. En wie weet, word je verleid om de Randstad vaarwel te zeggen en je ergens als dorpsdokter te vestigen. Far from the madding crowd.
De huisartsenzorg kan altijd beter. Daar spannen tientallen onderzoekers op de afdelingen Huisartsgeneeskunde van acht universiteiten zich dagelijks voor in. Maar het gaat niet zonder de medewerking van patiënten en huisartsen. En dat is vaak de bottleneck, want iedereen is druk. Toch is het van groot belang dat de huisarts tijd maakt om mee te doen of misschien wel: zelf onderzoeker te worden.