Authentiek presenteren

 

Als huisarts komt u regelmatig in situaties waarin een effectieve en ontspannen presentatie belangrijk is. Bijvoorbeeld als u kringbestuurder bent bij de LHV en u moet spreken over een controversieel onderwerp dat leidt tot kritische vragen uit uw publiek. Of als u binnen of buiten uw praktijk mensen wilt informeren of overtuigen.

Hoe zorgt u ervoor dat u ontspannen presenteert op een manier die past bij u zelf en bij uw rol? Hoe bereidt u uw presentatie voor, waar let u op bij het presenteren zelf en hoe gaat u effectief om met (kritische) reacties? Daarmee oefent u tijdens deze korte ééndaagse maatwerktraining voor LHV.

Leerdoel
 • Authentiek presenteren, op een manier die bij uzelf en uw rol, bijvoorbeeld als bestuurder, past
 • Zelfvertrouwen en rust ervaren, ademhaling en houding
 • Aandacht voor strategie en voorbereiding: de kunst van het weglaten, de mogelijkheden om uw presentatie in te delen, overtuigende taal
 • Gebruik PowerPoint als ondersteuning tijdens de presentatie
 • De regie houden, omgaan met (kritische) vragen tijdens en na de presentatie
Inhoud

De aanpak is: dóen. Iedere deelnemer bereidt een gedeelte van een presentatie voor. Dat kan een presentatie zijn, die al een keer gehouden is, of een binnenkort te houden presentatie. Tijdens de dag houdt ieder een kort gedeelte van zijn presentatie. Deze wordt telkens direct nabesproken, inclusief persoonlijke feedback van deelnemers en trainer. Vervolgens geeft de trainer beknopte, steeds bij de nabespreking passende theorie en praktische tips. Op die manier sluit de trainer goed aan bij uw wensen.

Deze scholing is primair ontwikkeld voor huisarts-bestuurders maar biedt ook interessante vaardigheden voor alle huisartsen. Dus schroom niet om u in te schrijven of een incompany training aan te vragen.

Praktische informatie

DoelgroepHid(ha)
Praktijkhouder
Waarnemer
Accreditatie6 punten
KostenLeden € 425,- / Niet-leden € 850,-
Contact

Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen met de LHV Academie of bel 085-0480059.

Programma

Iedereen bereidt een gedeelte van een praktijkpresentatie voor en kan oefenen met kort presenteren.

We staan stil bij de volgende punten: 

 • Welke sterke kanten van jezelf kun je inzetten bij presenteren? Hoe zorg je voor ontspanning, een ondersteunende ademhaling, een passende houding, een krachtige stem?
 • Hoe sluit je aan bij (kritisch) publiek? Hoe open je op zo’n manier dat de zaal zin heeft om naar je te luisteren?
 • Hoe bouw je je verhaal op? Hoe breng je de kern effectief over? Begin of eindig je ermee?
 • Welke voorbeelden spreken aan? Hoe formuleer je bondig en aantrekkelijk?
 • Hoe gebruik je PP als ondersteuning?
 • In hoeverre kun je kritische vragen voorkomen? Hoe ga je met kritische vragen en weerstand om? En met een lauw publiek?

De training kan desgewenst via MS Teams verzorgd worden.

Trainer(s)

Wim van Hout is sinds 2004 senior trainer/adviseur, accountmanager en innovator bij Boertien Vergouwen Overduin. Hij won de 2e prijs bij de landelijke verkiezing Trainer van het Jaar 2018-2019 (NOBTRA). Eerder werkte hij 18 jaar als senior trainer en adviseur bij NCATB Groep/Elsevier.

Bijzonderheden

Deze training kan ook op aanvraag als maatwerk voor huisartsen van een team/regio worden georganiseerd. Ook is het mogelijk Authentiek presenteren als individuele coaching online te verzorgen, 2 sessies van 1,45 uur met enkele weken tussenruimte. Vraag een offerte aan bij de LHV Academie.

Algemene voorwaarden LHV Academie 

Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.