Beoordelingsgesprekken

 

Hoe voer je een positief kritisch en motiverend beoordelingsgesprek? En wat is de noodzaak ervan? Deze twee vragen komen aan bod in de workshop. U krijgt tips en ingrediënten voor het succesvol voorbereiden en voeren van een beoordelingsgesprek. Ook oefent u met de te volgen stappen.

Leerdoel
  • Beargumenteerd beslissen of het (in)voeren van beoordelingsgesprekken een bijdrage is voor de ontwikkeling van de praktijk
  • Het gesprek zo voorbereiden dat het resulteert in faire, sturende en motiverende beoordelingen
  • Goed en slecht nieuwsgesprekken voeren, en 'trouwe soldaten' beoordelen
  • Attent zijn voor fouten en valkuilen tijdens beoordelingsgesprekken
Inhoud workshop

Het voeren van gesprekken is en blijft mensenwerk en bestaat uit ‘actie’ en ‘reactie’. Daar zijn geen vaste schema’s voor; deze gesprekken zijn immers persoonsgebonden. Wat wel kan, is het aanreiken van handvatten voor het succesvol voeren van een beoordelingsgesprek. De workshop kent een praktische insteek: er wordt veel besproken en geoefend. Wat komt er zoal aan bod?

  • Hoe maakt u de intenties van uw beoordelingen duidelijk en (om)schrijft u passende feedback?
  • Het oefenen van goed- en slechtnieuwsgesprekken.
  • Het vermijden van veel voorkomende fouten in beoordelingsgesprekken en de valkuilen in dergelijke gesprekken.
  • Bespreken van hinderende gedachten om (negatieve) formele feedback te geven. Hierbij worden de principes toegepast uit de workshop van de LHV Academie Rationeel-emotieve training voor huisartsen;
  • Het oefenen van gesprekken met medewerkers over waardering, bijvoorbeeld salaris. Hierbij staat niet zozeer de hoogte van het bedrag centraal, maar juist de waardering van de leidinggevende huisarts voor de medewerker.

Praktische informatie

DoelgroepHid(ha)
Praktijkhouder
Praktijkmanager
Waarnemer
Accreditatie6 punten
KostenLeden € 325,- / Aios € 200,- / Niet-leden € 600,-
Contact

Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen met de LHV Academie of bel 085-0480068.

Programma

Waarom zou u een beoordelingsgesprek willen voeren? Of: waarom voert u dat juist niet? Deze vraag is het vertrekpunt. Na een korte toelichting, oefenen en bespreken we de verschillende stappen van een beoordelingsgesprek. Een individuele follow-up met de trainer is mogelijk.

Trainer(s)

Geert Haentjens is doctor in de psychologie en studeerde ook bedrijfskunde. Hij heeft meer dan 15 jaar bedrijfsinterne ervaring als personeelsverantwoordelijke en meer dan 15 jaar ervaring als adviseur-trainer-coach in de meest uiteenlopende sectoren. Hij heeft jarenlange hands-on ervaring in het voeren, invoeren en revitaliseren van jaargesprekken in kleine en grote organisaties. Daarnaast schreef hij het boek 'Beter functioneren en beoordelen voor leidinggevende en medewerker' (ISBN: 9789058712431). Zijn echtgenote is arts.

Bijzonderheden

Ook op aanvraag: in company
Deze cursus is onderdeel van het vaste programma en kan daarnaast op aanvraag op een door u gewenste locatie worden gegeven. U bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 5 personen. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld.

Algemene voorwaarden LHV Academie
Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.